Flere nyheder

 
Musik
Interview med Alive With Worms

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Interview med Alive With Worms
Tor. 15. maj 2008

Sommer er det, sidst på eftermiddagen. Og jeg har sat sangerinden fra det danske kultband Alive With Worms i stævne, for at høre mere om bandets nye album "Incognito", om bikerfester i Randers i regnvejr, om CBGB og Ungdomshuset og om håbet om snart at få lov til at spille i "Go' Morgen Danmark".

Hvordan startede det for dig med musikken?
"Jeg var 17 år - i Randers - og der rendte jeg ind i nogle musikere, der spillede i et heavyband ved navn Mirage. Samtidig tog jeg operalektioner i Århus. Men da jeg var 20 lånte jeg en lejlighed i København og deltog en aften i Ungdomshuset til noget der hed Støjens Aften. Der mødte jeg Signe og Lars (Bjerre, red.), og vi begyndte at lave noget sindssygt performance med indvolde i køleskabe og sådan noget. Men en dag stak de et demobånd med to numre i hånden på mig, da de hørte jeg kunne synge. Det ene nummer var "Ave Maria", som også er på den første plade med Alive With Worms. Snart kom Thomas (Ortved, red.) med, og vi spillede en masse koncerter i bla. Saltlageret og Ungdomshuset."

I blev dannet i '83 og udgav jeres første plade i '95?
"Vi ville gerne, men vi kunne ikke få nogen pladekontrakt. Vi havde optaget fire numre i noget, der vistnok hed Musikhuset hos DR, men vi var nok for meget en performancegruppe dengang end en egentlig rockgruppe. Men efter den første plade kom vi faktisk med på et afbud til Roskilde Festivalen i '96, hvor vi indspillede en live-LP. Men den er vist ret sjælden i dag, desværre.

Da vi udgav den første plade, var der også kommet nogle andre medlemmer i bandet, og vi blev mere melodiøse og strukturerede med A- og B-stykker."

Hvorfor går der så endnu en række år før den næste plade kommer?
"Omkring '87 tog Signe og jeg til New York og dannede et band, der hed Maria Ex-Communicate, hvor vi spillede gratis alle mulige steder, bare for at blive set. Vi endte med at blive et rent pigeband - lidt tilfældigt - men endte også med at blive betalt for vores jobs. Vi spillede flere gange på CBGB, The Cat Club og The Pyramid og endte med at blive signet på et label, gik i studiet, men så blev vi lagt på is af en eller anden årsag, og der skete ikke mere. De syntes måske ikke, vi var poppede nok. Til sidst rejste jeg simpelthen tilbage til Danmark - og ringede til Lars. 'Kig forbi, vi øver nede på Rust', sagde han. De spillede stadig, jeg begyndte at synge igen, og så lavede vi vores første plade.

Vi har aldrig været særlig gode til at markedsføre os selv. Vores 2. album Inside Farming blev aldrig eksponeret ordentligt. Pladeselskabet gjorde intet, og vi var ikke gode nok til at gøre opmærksom på os selv. Det har vi nok aldrig været, men nu har vi Rasmus (fra Blah Blah Blah Records, red.). Faktisk er Inside Farming et ganske udmærket album, og flere af numrene derfra går også igen på vores nye, hvor de er genindspillet i nogle nye versioner."

Er det meningen at Alive With Worms ikke skal blive mere kendte og forblive at være et undergrunds-kultband?
"Nej, absolut ikke, Nu skal det være. Men det er da klart, at de andre musikere i bandet er sindssygt dygtige og optræder i alle mulige andre sammenhænge, men Alive With Worms er ikke et sideprojekt. Det er en oase, et rum, hvor vi elsker at mødes som venner og spille musik. Men det er også i høj grad for mig en nødvendighed. Et sted, hvor jeg kan komme af med mine aggressioner" (latter).

Vi snakker da om, at nu er det vores tur til at slå igennem. Vi har numrene, lyden, nogle afsindig dygtige folk bag os og lysten til at nå bredere ud. Vi vil da også rigtig gerne ind i studiet hos Go' Morgen Danmark, selvom det er frygtelig tidligt for sådan nogle natteravne som os. Det vigtige er at få musikken ud nu."

Incognito er, ligesom jeres første album, fyldt med solid rock'n'roll, masser af punk-rødder og en håndfuld ballader. Teksterne er også meget personlige. Er det Janine Neble, der krænger sig selv ud?
"Ja!"

Også i de sange, hvor det er Lars Bjerre, der har skrevet teksten, f.eks. "Mistakes"?
"Ja. I høj grad. For jeg kan forholde mig til teksten og gøre den til min. Han har skrevet teksten til sin tidligere kæreste Signe, vi har lavet nummeret sammen, og jeg har taget teksten til mig. Jeg kan sætte mig ind i den, selvom sangen ikke direkte afspejler mit liv og mit parforhold.

I nummeret "Why", som jeg selv har skrevet, har jeg derimod skrevet en sang en dag, hvor jeg virkelig havde ondt af mig selv. Og så gav jeg den lidt mere sovs, og så var den der. På den måde er sangene meget ærlige, og jeg er meget til stede i dem."

Hvad med det sidste nummer på pladen "Walk on Water"?
"Vi havde noget tid til overs i studiet, og så jammede vi bare. Det er et vildt fedt nummer, og jeg elsker det virkelig. Det er faktisk en first-take, og på et tidspunkt kan man høre vores lydmand give en lyd fra sig. Han forsøger at gøre opmærksom på, at nummeret er ved at blive for langt.

Men vi er meget tilfredse med vores nye album, og vi glæder os til at spille nogle numre derfra til vores release-koncert på Loppen den 31.5."

Solen har skiftet bane, det er tid. Alive With Worms har præsteret et formidabelt album, mødet med den yderst sympatiske sangerinde Janine Neble har givet forhåbninger om, at det nu er Ormenes tid til at slå igennem. Efter 25 år og 3 albums. De har fortjent det, men den danske musikscene har i høj grad også fortjent det.

Læs anmeldelsen af Alive With Worms' nye album Incognito på KultuNaut