Flere nyheder

 
Litteratur
Hurra! Gyldendals store bog om Børnefødselsdage

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Hurra! Gyldendals store bog om Børnefødselsdage
Tir. 3. jun. 2008

Gyldendal lancerer her et forsøg på en samlet bog med opskrifter, lege, råd og tips til børnefødselsdage fra 3-års fødselsdagen med ridder og prinsesser til teenagefester med alkoholfri cocktails. Resultatet er en bog, der forsøger at gabe over alt for meget, og som samtidig er alt for uambitiøs og ikke specielt inspirerende.

Den nye store bog fra Gyldendal er ca. lige dele opskrifter og aktiviteter. Selve gennemgangen af fødselsdage er delt op i fire aldersgrupper: 3-5 år, 6-8 år, 9-12 år og over 12 år. For hver aldersgruppe er der forslag til temafester, lege og små afsnit om blandt andet indbydelser, forberedelse og planlægning. Bogen bagside påstår, at det ikke blot er den "ultimative bog for forældre, der vil arrangere en god børnefødselsdag", men også at den har opskrifter på "de flotteste fødselsdagskager" og "gode, nemme råd og sjove ideer". Bogen har helt sikkert gode råd og nemme ideer for de absolutte novicer udi børnefødselsdagens ædle kunst - men den er hverken "den ultimative" eller har nogle opskrifter eller ideer som man ikke også kan finde mange andre steder.

Men når det er sagt - så er den en god bog, for de forældre, der for allerførste gang kaster sig ud i en børnefødselsdag. Her er en samling af de ting, man er nødt til at tage med i sine overvejelser, og skulle man pludselig mangle en opskrift på en lagkage eller have glemt teksten til "Tornerose er et vakkert barn", så er der også råd at hente her.

Opskrifterne er kedelige. Kun absolutte begyndere i et køkken har behov for opskrifter på glasur, boller og gnavegrøntsager. Og opskriften på, hvordan man skærer gulerødder og agurker i stave fylder en ½ side! Kagerne er langt fra nyskabende. Her kunne der virkelig have været nye og sjove kager man kunne lade sig inspirere af med - men så er der valgt kopkager, kanelsnegle og lagkager til at danne basis for de fleste fødselsdagskager. Opskrifterne er i og for sig udmærkede, og børn foretrækker klart boller, pølsehorn og kagemand til en fødselsdagsfest. Men i den ultimative børnefødselsdagsguide kunne man måske nok have været lidt mere fremme i skoen.

Bogen lægger stor vægt på, at det er en bog, der giver nemme råd - og en af de allerførste sider er faktisk en guide til '"Nemme løsninger" med mad og kager udefra eller færdigarrangerede børneevents. Lidt sjov intro for en bog, der nok ikke bliver købt af forældre, der ønsker den lette genvej. Og alligevel er ikke alle ting tænkt helt igennem, og gjort så let som det kan være. Der er måske en side om slikposer - og forskellige måder man kan lukke for plastikslikposerne, så ikke de små børn skal bøvle med en knude - men det letteste er da her at bruge papirsposer.. så slipper man for knuderne.

Mange af ideerne mangler at være ført op i tiden. Det er da oplagt, hvis man vil gøre det let for sig selv at bruge computeren til at lave indbydelser, og her kan der da virkelig laves flotte og lette løsninger, men det er slet ikke taget med - i stedet er der 4-5 sider med skabeloner til overførselspapir bagerst i bogen. I dag kan man også få fine udprints til at komme oven på fødselsdagskagen, som ikke koster det store, hvis ikke man selv vil kaste sig ud i avancerede overførsels- og glaseringsteknikker - og det tror jeg heller ikke er gået op for forfatteren. Denne bog kunne sagtens være skrevet flere årtier tilbage i tiden og så bare være tilført opdaterede billeder.

De stemningsfulde fotografier af glade og legende børn og lækkert farverigt mad er fine. Men når man for 4. gang ser det samme billede af stykker af majskolber i en skål bliver man lidt irriteret. Der er lidt for mange genveje i bogen - og lidt for lidt inspiration.

En meget lunken anbefaling af bogen. Der er lavet bedre og langt mere inspirerende bøger om børnefødselsdage, som vil være at foretrække.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Louise Langhoff Koch: Hurra! Gyldendals store bog om børnefødselsdage.
Forlag: Gyldendal
Sider: 253
ISBN: 9-788702-067101