Flere nyheder

 
Litteratur
Schotts samling om sport, spil og tidsfordriv

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Schotts samling om sport, spil og tidsfordriv
Man. 16. jun. 2008

Så er Mr. Schott atter på banen med en lille bog om alskens umulig og uvurderlig viden. Denne gang gælder det spil og sport - og tidsfordriv. Hvad Schott ikke får med i denne bog, ja, det er ikke værd at vide. Her er alt fra ridderturneringer, hemmelige bookmakersignaler til flag i formel 1. Her er bogen til bilturen eller sommerhuset.



Hvis man tror, man ved det meste om spil og sport, så kan man godt tro om igen. Er man mere typen, der ofte må opgive i denne kategori i Trivial Pursuit, så er her bogen, der vil lukke de fleste huller. Man kan faktisk ikke undvære bogen, når man først har været en tur igennem den, og bedst af alt er ganske enkelt dens funktion som opslagsbog. Den er trods alt for mættet med informationer til, at den fungerer som en dosis litteratur, der læses ud i en lang køre. Schott har efterhånden begået et par ikke uvæsentlige bøger, der alle beskæftiger sig med detaljer indenfor et bestemt område - og denne bog er vel næppe den sidste. Schotts nerve er den kompromisløse belysning af stort set alt umuligt og muligt.

I nærværende bog er han heller ikke bleg for at beskrive kroket i Eventyrland - Lewis Carrolls bog om den lille Alice - men han viger heller ikke tilbage for at redegøre for Tarok-kortene. Eller lade et kapitel omhandle drikkekonkurrencer. Man finder næppe det område, der ikke er med i denne bog. Selv den dyreste og billigste plads i Matador på al verdens sprog oplistes, og man får serveret en omgang brugbar viden, man ikke vidste, man havde brug for. I disse tider, hvor spil, og specielt spil om penge, synes at være alle vegne, er det rart at have fået en god gedigen håndbog i udtryk og regler.

Bogens elegante sprog gør den ikke bare underholdende at læse, men også ganske morsom, fordi Schott får nævnt så mange vanvittige ting, at man ganske enkelt forbløffes. Trods bogens beskedne tykkelse, så er den proppet med informationer og oversigter. Sportsgrene optrævles og enkelte regler og fremgangsmåder spores tilbage til deres ophav, hvilket giver bogen en seriøsitet, der gør den til meget mere end bare en bog om sport, spil og tidsfordriv. Og man kan jo hurtigt tjekke sin yndlingssport eller -spil ud, og se, hvor meget man rent faktisk ved, når det kommer til stykket.

Man opdager hurtigt, at man ganske enkelt ved for lidt - hvorfor har man aldrig vidst noget om engelske gloser for bingoopråb? Eller criketdommeres signaler? Sammen med alt dette får man serveret det ene citat efter det andet om fodbold, spil, etc., både fra lav og høj, kendt såvel som ukendt. Når man så har pløjet sig igennem bogen, så får man en vag fornemmelse af, at det hele blot har været et tidsfordriv. Men så kommer man i tanke om Trivial Pursuit, og mon ikke man tør glæde sig til den orange kategori om sport næste gang?

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Ben Schott: Schotts samling om sport, spil og tidsfordriv
Forlag: Borgen
Sider: 160
ISBN: 978-87-21-02580-9