Se special-version af KultuNaut til din telefon - klik her


 
www.KultuNaut.dk - den elektroniske kulturguide
Nyheder

 
Klassisk musik
Repremiere på "La Bayadère"
Det Kgl. rykker vestpå
 
Teater
Tigerhjerte svøbt i kvindehud
Spoonface Steinberg
Dø eller deltag
 
Udstilling
Åbne værksteder på Østerbro
 
Film
Det store stilehæfte
CPH PIX: Spansk gys
CPH PIX: Kina og Taiwan
CPH PIX: New Talent Grand Prix
CPH PIX: koreanske film
Fuld fart på
Vådområder
Endnu en romanserie rammer det store lærred
En flad 2'er i 3D
Rørende far/datter-portræt
CPH PIX: Japansk drama når det er bedst
En syndflod af special effects
Den modige lille bogtyv
Flot og flad modeskaberfilm
CPH PIX
Hotellet der ville have det hele
DVD: Turbo
Hvad madkassen gemte
Mennesket og myten Monica
 
Litteratur
Akavet
Vintergæk
Dødsikker
Hanna & Emma
Maleren Dankvart Dreyer
 
Diverse
Kirtan med Ma Sita Savitri

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Maleren Dankvart Dreyer

Man. 23. jun. 2008

Suzanne Ludvigsens imponerende tobindsværk "Maleren Dankvart Dreyer" - der er udgivet på Forlaget Vandkunsten - er en udgivelse af sjælden set karat i dansk kunstlitteraturregi. Det er et værk man bør - nej skal - investere i, hvis man interesserer sig for dansk kunst i almindelighed og for den danske guldalder i særdeleshed.

Jeg nåede desværre aldrig at besøge Dankvart Dreyer-udstillingen Naturfortrolighed, da den i perioden 2006-2007 var at opleve på Fyns Kunstmuseum i Odense. Derfor er glæden desto større, når der nu foreligger et gedigent værk, der så smukt og passioneret præsenterer Dankvart Dreyers liv og kunst.

Dankvart Christian Magnus Dreyer kom til verden 13. juni i Assens. Blot 36 år efter - 4. november 1852 - døde den unge kunstner af tyfus i sit hjem i Barløse ved Assens, hvor han indtil sin død havde levet i stille tilbagetrukkethed. Han efterlod sig ikke meget på skrift, blot et par breve, men har dog betænkt sin eftertid med 290 malerier, der alle kan studeres nærmere i det katalog, der udgør bind 2 af Suzanne Ludvigsens flotte gennemgang af Dreyers liv og levned.

Dreyer blev født ind i den danske guldalder, hvor billedkunsten stræbte efter et virkelighedsnært præg, uden at kærligheden til detaljen blev til realisme. Især var malerne optaget af at skildre det nære og velkendte, hvilket betød, at især landskabsmotiver, portrætter og motiver af by- og gadebilleder var foretrukne - også hos Dreyer, der var en stor skildrer af natur og vejrlig.

Netop Dreyers landskabs- og naturskildringer fremstår som noget af det ypperligste indenfor dansk kunst. Når man eksempelvis betragter hans intense og energifyldte malerier af den jyske hede, sporer man ikke blot en kunstnerisk forbrødring med briterne Turner og Constable, men er også vidne til et enestående talent, der formår at forlene landskabsmalerierne med en eksplosiv energi. En energi, der træder i karakter via livlige penselstrøg og det veritable farveorgie af smukke jordtoner og det mørke, nærmest Monet-agtige blå, der kan studeres i maleriet Jysk hedelandskab; optrækkende uvejr (o. 1839).

Hvis man ønsker at blive klogere på en ener i dansk kunsthistorie, der i mange år har stået i skyggen af f.eks. Eckersberg og andre mere alment prominente skikkelser fra den danske guldalder, så bør man unde sig selv at fortabe sig i det dreyerske univers, der så smukt skrives frem i Maleren Dankvart Dreyer.

Kunsthistorikeren Suzanne Ludvigsen er en sprænglærd og sprogligt velformulerende formidler, der med dette sit magnum opus over en af den danske guldalders forsmåede genier har skabt et blivende referenceværk for kommende generationer af kunstelskere. Så en tak til Suzanne Ludvigsen for dette med passion skrevne pragtværk, der skal være alle kunstelskere anbefalet, og ligeledes en tak til Forlaget Vandkunsten, der har påtaget sig opgaven at lancere og udgive det i en tid, hvor litteratur af denne type og udformning desværre ses sjældnere og sjældnere. Det er vidunderligt!

Gengivne malerier i denne anmeldelse: Kunstnerens selvportræt, 1838 (Olie på træ. 28 x 21,6 cm. Fyns Kunstmuseum/Odense Bys Museer)

samt

Bro over kirkegårdsåen i Assens, 1842
Olie på træ. 24,5 x 37,5 cm. Statens Museum for Kunst

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Suzanne Ludvigsen: Maleren Dankvart Dreyer
Forlag: Forlaget Vandkunsten
Sideantal: 468 sider (to bind i kassette)
ISBN: 978-87-91393-93-8

 

Kontakt - Annoncer - Rettelser - Udskriv siden
© 2011 KultuNaut.dk - Email: kultunaut@kultunaut.dk


 
 
Dansk version Svensk version Engelsk version Tysk version
Find arrangementer
Søg efter specielle emner og interesser
Litteratur
Spejder
Rollespil
Sundhed
Skak
Gratis
Historiefortælling
Hunde
Iværksætter
Aftenskolekurser
Folkedans/spillem.
Rootszone
Elektronisk/Club/DJ
Viking/middelalder
Strikning/vævning
Cykelture
Kirkemusik
Cirkus
Have/planter
Korsang
Flere kategorier
Film i biografen