Flere nyheder

 
Litteratur
Maleren Dankvart Dreyer

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Maleren Dankvart Dreyer
Man. 23. jun. 2008

Suzanne Ludvigsens imponerende tobindsværk "Maleren Dankvart Dreyer" - der er udgivet på Forlaget Vandkunsten - er en udgivelse af sjælden set karat i dansk kunstlitteraturregi. Det er et værk man bør - nej skal - investere i, hvis man interesserer sig for dansk kunst i almindelighed og for den danske guldalder i særdeleshed.

Jeg nåede desværre aldrig at besøge Dankvart Dreyer-udstillingen Naturfortrolighed, da den i perioden 2006-2007 var at opleve på Fyns Kunstmuseum i Odense. Derfor er glæden desto større, når der nu foreligger et gedigent værk, der så smukt og passioneret præsenterer Dankvart Dreyers liv og kunst.

Dankvart Christian Magnus Dreyer kom til verden 13. juni i Assens. Blot 36 år efter - 4. november 1852 - døde den unge kunstner af tyfus i sit hjem i Barløse ved Assens, hvor han indtil sin død havde levet i stille tilbagetrukkethed. Han efterlod sig ikke meget på skrift, blot et par breve, men har dog betænkt sin eftertid med 290 malerier, der alle kan studeres nærmere i det katalog, der udgør bind 2 af Suzanne Ludvigsens flotte gennemgang af Dreyers liv og levned.

Dreyer blev født ind i den danske guldalder, hvor billedkunsten stræbte efter et virkelighedsnært præg, uden at kærligheden til detaljen blev til realisme. Især var malerne optaget af at skildre det nære og velkendte, hvilket betød, at især landskabsmotiver, portrætter og motiver af by- og gadebilleder var foretrukne - også hos Dreyer, der var en stor skildrer af natur og vejrlig.

Netop Dreyers landskabs- og naturskildringer fremstår som noget af det ypperligste indenfor dansk kunst. Når man eksempelvis betragter hans intense og energifyldte malerier af den jyske hede, sporer man ikke blot en kunstnerisk forbrødring med briterne Turner og Constable, men er også vidne til et enestående talent, der formår at forlene landskabsmalerierne med en eksplosiv energi. En energi, der træder i karakter via livlige penselstrøg og det veritable farveorgie af smukke jordtoner og det mørke, nærmest Monet-agtige blå, der kan studeres i maleriet Jysk hedelandskab; optrækkende uvejr (o. 1839).

Hvis man ønsker at blive klogere på en ener i dansk kunsthistorie, der i mange år har stået i skyggen af f.eks. Eckersberg og andre mere alment prominente skikkelser fra den danske guldalder, så bør man unde sig selv at fortabe sig i det dreyerske univers, der så smukt skrives frem i Maleren Dankvart Dreyer.

Kunsthistorikeren Suzanne Ludvigsen er en sprænglærd og sprogligt velformulerende formidler, der med dette sit magnum opus over en af den danske guldalders forsmåede genier har skabt et blivende referenceværk for kommende generationer af kunstelskere. Så en tak til Suzanne Ludvigsen for dette med passion skrevne pragtværk, der skal være alle kunstelskere anbefalet, og ligeledes en tak til Forlaget Vandkunsten, der har påtaget sig opgaven at lancere og udgive det i en tid, hvor litteratur af denne type og udformning desværre ses sjældnere og sjældnere. Det er vidunderligt!

Gengivne malerier i denne anmeldelse: Kunstnerens selvportræt, 1838 (Olie på træ. 28 x 21,6 cm. Fyns Kunstmuseum/Odense Bys Museer)

samt

Bro over kirkegårdsåen i Assens, 1842
Olie på træ. 24,5 x 37,5 cm. Statens Museum for Kunst

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Suzanne Ludvigsen: Maleren Dankvart Dreyer
Forlag: Forlaget Vandkunsten
Sideantal: 468 sider (to bind i kassette)
ISBN: 978-87-91393-93-8