Flere nyheder

 
Litteratur
Sirenerne i Bagdad

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Sirenerne i Bagdad
Man. 7. jul. 2008

Yasmina Khadra er lige nu et af de mest hyldede navne i nordafrikansk litteratur. I denne hans anden roman på dansk, efter "Attentatet" (2007), har den algeriske forfatter vendt sig mod Irak. Typisk for Khadra handler det om, hvordan krigen kan drive al menneskelighed ud af unge mennesker og måske få dem til at gøre det ekstreme.


Hovedpersonen i Sirenerne i Bagdad er navnløs, ca. 20 år gammel og bor i en lille flække midt i den irakiske ørken. Her lever man isoleret fra krigen, der ikke optræder som andet end fjerne rygter. Men da et fjernsyn sættes op på den lokale café, og stamgæsterne kan bevidne amerikanernes hensynsløse fremfærd, bliver landsbyen efterhånden en del af krigen. De første modstandsfolk dukker op, og snart viser krigen sig helt inde i landsbyens gader og huse. Vores hovedperson har levet et fredeligt liv og befinder sig allerbedst på tagterrassen i selskab med sin fætter, der indvier ham i den arabiske musiks skønhed. Vendepunktet kommer, den dag amerikanerne viser sig, og familiens ære bliver krænket. Som ældste søn og stolt beduin er der ingen tvivl; han må gøre, hvad han kan for at gengælde den unævnelige hændelse.

Sådan sættes handlingen igang. Næsten som i en klassisk tragedie. Det begynder som noget strengt personligt. Hovedpersonen går i krig for noget så eksotisk som ære. Et begreb vesterlændinge i bund og grund ikke kan forstå, siger han. Men hvad gør man, når man kommer til Bagdad fuld af hævngerrighed, men uden nogen som helst klar idé om, hvad det nøjagtigt er, man har tænkt sig at gøre? Den unge mand er flere gange ved at gå til bunds i den krigsplagede hovedstad og i sin egen rådvildhed. Det ændrer sig dog, da han møder gamle venner fra landsbyen. Pludselig har han et mål og en mening, som rækker ud over det personlige projekt. Han bliver en mere end velvillig brik i et langt større spil, hvor det handler om at vende op og ned på selve magtforholdet mellem Vesten og den Arabiske verden.

Der er egentlig meget godt at sige om Sirenerne i Bagdad. Yasmina Khadra er god til at beskrive og forklare forvandlinger, om end det nogle gange næsten virker for skematisk: fra idyl eller triviel hverdag til krig og had, fra skikkelig fyr til følelseskold dræber. Romanen er skrevet i et energisk og billedrigt sprog, der giver en fin fornemmelse af, hvad det er for et kaos, der hersker i Irak. Oversætteren, Hans Peter lund, har leveret en lydefri fordanskning af Khadras bombastiske stil. Om Bagdad hedder det f.eks.:

"Det var ikke længere en by; det var en slagmark, en skydebane, et gigantisk slagteri. Da jeg forlod den, var den fin og koket, nu var den et indskrumpet, mangehovedet uhyre med revner og rifter."

Problemet med Sirenerne i Bagdad er, at forfatterens idéer skinner for tydeligt igennem. Fortællingen er ikke organisk, som et stykke af livet eller virkeligheden. Der er for meget tema og for lidt kunst. Vi kommer ikke for fem øre ind i hovedet på den centrale person. Vi skal formentlig forstå, at han bare er et tilfældigt, værgeløst individ, der løbes over ende af et sammensurium af verdenshistorie, skæbne og urgamle familietraditioner, men det kan ikke være meningen, at vi ikke skal mærke et menneske. Rådvildhed, modsætningen mellem tilgivelse og hævn, tilværelsens mening midt i krigens vanvid, altsammen er det bestanddele af romanen, men det kommer til at hænge en smule løst i luften, ligesom uafhængigt af hovedpersonen, der bare er en tom skal. Det er som om, forfatteren i for høj grad har forsøgt at komme med et budskab. Som om vi død og pine skal præsenteres for alle de forskellige positioner, man som araber kan indtage i forhold til USAs imperialistiske adfærd. Dette problem bliver udstillet hen i mod slutningen af romanen, hvor hovedpersonen sættes til at overhøre en diskussion mellem to intellektuelle. Her skal vi lige have sat nogle diskurser op over for hinanden. Yasmina Khadra vil have det hele med, og det bliver en anelse påklistret.

Trods forbeholdene er Sirenerne i Bagdad ikke desto mindre en medrivende og handlingsmættet roman. Hvis den tematiske tydelighed kan virke lidt gumpetung, så er den samtidig med til at sætte interessante tanker om terrorismens baggrund igang hos læseren.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Yasmina Khadra: Sirenerne i Bagdad
Forlag: Gyldendal
Sideantal: 251
ISBN: 9788702059830