Flere nyheder

 
Litteratur
Smaragdfuglen

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Smaragdfuglen
Tir. 9. sep. 2008

Linnet er navnet på en fugl og på den engelske kvinde, som vi følger fra hendes skrækkelige opvækst under de værste kår i Liverpool i starten af det 18. århundrede til hendes tid i den britiske koloni i Calcutta. Det er historien om en kvindes kamp for at rejse sig af de kår hun er givet, og samtidig fortællingen om datidens kvindehistorie og kolonitidens Indien.

Historien tager sin begyndelse med den tidsmæssige slutning; vi er i Calcutta i Indien i 1839, hvor Linny, mens hun ryger sin sidste opiumskugle, starter sin fortælling. En fortælling for hendes søn:

Til ham vil jeg skrive det, der har betydning for hans fremtid. Til dig vil jeg skrive det hele - dels sandheden, dels minder, dels mareridt - mit liv, der begyndte for så lang tid siden, på et sted så langt bort herfra.

Hendes historie begynder i Liverpool i 1823. Efter at have mistet sin mor, sælger hendes stedfar hende til prostitution, og for at overleve lover hun sig selv, at hun aldrig vil græde over, hvad en mand kan finde på at gøre med hende; for det nytter alligevel ikke noget. Et opgør med stedfaren bringer hende videre, men ikke ud af prostitutionen, og først efter at have været tæt på at dø finder hun hjælp. En hjælp, der bringer hende ind i skuespillet som en pæn ung dame - og dette bedrag fører hende til Indien med Fiskerflåden, der bringer giftelystne ungmøer til Indien, hvor hun blomstrer op. Udadtil er hun den perfekte britiske kolonihustru og mor, men hemmelighederne er mange. I Indien finder hun friheden og oplever for første gang kærligheden og den pris, den har!

Historiens plot får en til at tænke på mange andre historier, der er skrevet ud fra samme drejebog (stakkels, men intelligent pige, der udnyttes, bliver tvunget ind i prostitution, men bliver reddet af sin kløgt, sin vilje - og en mand), og det taler absolut ikke til dens fordel. Men trods den kendte konstellation formår forfatteren på tryllebindende vis at fortælle om datidens England og Indien. Særligt beskrivelsen af den 4-5 måneder lange sørejse rundt om Cape Horn og ankomsten til det eksotiske Indien, og den skærmede tilværelse, det er at leve i skyggen af Det Ostindiske Kompagni som ung kvinde, er fangende.

Sproget er flydende og smukt - og personkarakteristikkerne underholdende. Detaljerne er mangfoldige om såvel opiumrygningens kunst, som bogbinding, naturmedicin mv. Og det er detaljerne, der er med til at hive bogen op over en almindelig trivialromans niveau.

En god og underholdende kærlighedsroman, der på bedste og værste vis fanger den engelsk kolonitid i både England og kolonien Indien.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Linda Holeman: Smaragdfuglen
Forlag: Sommer & Sørensen
Sider: 461
Udgivelsesdato: 10.09.2008
ISBN: 978-87-90189-89-1