Flere nyheder

 
Litteratur
Gustavs hemmelige vej til universet

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Gustavs hemmelige vej til universet
Fre. 12. sep. 2008

En dag stikker Gustavs gris ind til naboen - og Gustav møder sine nye naboer Annie og hendes far videnskabsmanden Erik. Sammen med verdens mest avancerede computer Cosmos introducerer de Gustav til videnskaben og rummet. En ny bog blander fortælling og fakta om alt fra sorte huller, neutronstjerner og livets oprindelse.

Gustav tørster efter viden i en hippie-familie, hvor videnskab er et fyord, og hvor man for at redde jorden drikker hjemmelavet æblemost, går til demonstrationer og bruger stearinlys til belysning. Gustavs højeste ønske er en computer - og da han møder supercomputeren Cosmos åbnes en dør til videnskabens vidunderlige verden. Selvom Cosmos er næsvis og forfængelig, så er den samtidig en dør til universet i bogstaveligste forstand. Den kan lave en døråbning - en portal - til et hvilket som helst sted i universet.

Skurken (for ikke alle videnskabsmænd er gode!) er den onde lærer Krybet, der vil have fingrene i Cosmos for at blive herre over en helt ny verden. Da han får fat i computeren og efterlader videnskabsmanden Erik opslugt af et sort hul et sted i universet, er det op til Gustav at hjælpe ham..

Professor Stephen Hawking er en berømt teoretisk fysiker og matematiker fra Cambridge, der har lavet flere populærvidenskabelige bøger om kosmologi blandt andet bestselleren Hawkings Univers. Sammen med sin datter Lucy Hawking, der er forfatter, har de skrevet denne bog, der forsøger at formidle fysik og astronomien og lysten til at lære mere om naturvidenskab til de unge læsere. Det er en bog, der brænder for videnskaben.

Illustrationerne og forklaringerne i bogens faktabokse er fantastiske. NASA-billederne af sorte huller, stjernetåger, galakser, Saturns måner, kometer m v. er utroligt smukke og meget fascinerende. De står desværre lidt for sig selv og er ikke som sådan en del af historien, som det er forsøgt med faktaboksene, der uddyber elementer af teksten.

Gustavs hemmelige vej til universet er skrevet over samme ide som Sofies verden - blot ikke med en indføring til filosofien, men til fysikken og astronomien. Bogen har meget på hjerte, og nogen gange presser behovet for at videregive informationer - fakta og forklaringer - sig mere på end behovet for at fortælle en god historie. Bogen bliver således et miks mellem en fagbog og en fortælling, hvilket også har været intentionen, og dette på både godt og ondt. Balancegangen mellem at fortælle og formidle fakta er hårfin, og hvor filosofferne i Sofies verden snakker tilbage, så er universet mere tilbageholdende i Gustavs hemmelige vej til universet - lidt for tilbageholdende til at indgå i en direkte dialog om hvorfor og hvordan. Derfor bliver samspillet ikke optimalt.

Bogen forsøger noget meget svært; at gøre videnskab - avanceret og abstrakt videnskab - tilgængelig for børn. Og selvom det måske ikke lykkes til fulde, så formår de i hvert fald at anspore en interesse. Bogens målgruppe er børn i de midterste skoleklasser på 8-12 år, men her kan fortællingen om Gustav dog let blive for banal. Så samlet set desværre kun en gennemsnitlig anmeldelse med en halv stjerne ekstra for de gode intentioner.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Lucy og Stephen Hawking, Christophe Galfard: Gustavs hemmelige vej til universet
Illustrationer: Garry Parsens, fotos fra NASA m.fl.
Forlag: Gyldendal
Sider: 304
ISBN: 9788702065183