Flere nyheder

 
Litteratur
Husbestyrerinde søges

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Husbestyrerinde søges
Fre. 26. sep. 2008

"Husbestyrerinde søges" er titlen på en ny bog og var for år siden også en hyppig overskrift i avisernes annoncer. Husbestyrerinder udgjorde en uundværlig del af samfundet, hvor sociale tragedier ofte krævede en til at træde i husmoderens sted. Men deres skyggetilværelse er kun svagt belyst og er ved at gå i glemmebogen - det forsøger denne bog at råde bod på.

At fortælle husbestyrerindernes historie er langt hen ad vejen at fortælle 'den brede kvindehistorie' og historien om den sociale udvikling, som den formede sig inden kvindernes tigerspring ind på arbejdsmarkedet i 1960erne og 1970erne. En historie, som er ved at forsvinde ud af vores kollektive bevidsthed, men som er forsøgt indfanget af denne bog.

Helle Juhl beretter i bogen om ni kvinders liv som husbestyrerinder i det 20. århundrede krydret med faktabokse om tidens udvikling; om mødrehjælpen, p-pillen, fuldautomatiske vaskemaskiner, livet som telefonist og meget andet. Sort-hvide billeder fra arkivet af husbestyrerinder og husholdningen i begyndelse og midten af det 20. århundrede er med til give bogen et nostalgisk præg.

Kvinderne var ikke som husmødrene udstyret med en 'livsforsikring' i form af en vielsesattest, og ofte var det enker, der pludselig havde mistet manden, og dermed den eneste indtægt familien havde, eller ugifte enligt forsørgende mødre. Det var ofte kvinder, der havde vendt ægteskabet ryggen - enten fordi de ikke kunne få den de vil have, eller fordi ægteskab ikke havde deres interesse. Husbestyrerindernes livsskæbner og fortællinger er mange og forskellige. Det er Vivi Johansson med to små piger, der har været uheldig med mænd og flygter til Vestjylland. Det er børnehjemsbarnet Hanne Jensen, der aldrig har kendt andet. Det er den fraskilte middelaldrene borgmesterfrue Grethe Jensen, der ikke ser andre muligheder. Det er frøken Jensen, der har fulgt 4 generation på godset Kattrup. Det er Frida Andersen, der efter en langvarig kamp mod tuberkulose og en uddannelse som sygeplejer, ender som først husbestyrerinde og siden kone til en fraskilt malermester med tre børn.

Det er historien om en anden tid - og nogle andre vilkår. En øjenåbner for eftertiden, der kun kan anbefales. Forordet 'De havde intet valg' er skrevet af Lise Nørgaard - og hende og andres kamp for kvinders rettigheder har betydet, at bogens skæbner ikke findes i dag. I dag har kvinder et valg. For det er triste skæbner at læse om, selvom alle kvinderne lader til at være tilfredse. De har levet det liv, der er blevet dem givet, og fået det bedste ud af det.

En bog værd at læse og huske. Dog er den lidt tung at komme i gang med pga. de mange indledende øvelser med statistik og definitioner. Og så er det synd, at der ikke er kælet mere for bogens indbinding, for opsætningen er grafisk meget tiltalende. Derfor kun 4 ud af 6 stjerner.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Helle Juhl: Husbestyrerinde søges..
Forlag: Gyldendal
Sider: 181
ISBN: 978-87-02-06276-2