Flere nyheder

 
Litteratur
Overdådige quilts

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Overdådige quilts
Tir. 21. okt. 2008

Endnu en bog kommer her fra Kaffe Fassets hånd. Denne gang med patchwork inspireret af Portugal og de farverige portugisiske flisemønstre. En bog med fantastiske farver og udfordringer for både nybegynderen og den øvede indenfor patchwork, men mest af alt en bog til inspiration og glæde.

I denne bog fra den produktive og populære kunstner Kaffe Fasset fås inspiration til nye mønstre og udtryk med quilts designet af Fasset selv og med bidrag fra et 'team' af 8 international anerkendte designere, der blandt andet tæller kendte quiltere som amerikanerne Roberta Horton og Mary Mashuta. Kaffe Fassets er selv oprindeligt amerikaner, men har boet i England i mange år, og for godt 10 år siden blev han introduceret til patchwork og quilting. Her har han skabt kendte bogsucceser som bla. Patchwork og Vild med patchwork. Samtidig med at han er designer af stof og quilts for bl.a. engelske Rowan, er han også særligt kendt for hans design af strikkemønstre.

Efter en introduktion til stofferne, der er brugt, er bogen et stort galleri af quilts. Bogens quilts er fotograferet i Portugal med bygninger i Porto og Lissabon som baggrund - og til billederne er der små historier med baggrunden og konteksten - ofte med en henvisning til hvilke tanker forfatteren har gjort sig med mønstret i quilten, eller hvordan inspirationen til stoffet er fremkommet: "..fik jeg øje på et emaljeret æg fra empireperioden med nikkende blomster på en himmelblå stribe."

I bogen er gengivet opskrifter på 11 quilts. Der er sy-diagrammer og udførlige anvisninger til hvilke stoffer, der er brugt. Og opskrifterne er beregnet til, at man syr af præcist de angivne stoffer. De engelske navne er bibeholdt, hvilket letter indkøbet af stofferne, da de oftest vil skulle købes gennem engelske netbutikker - men de danske patchwork-stofbutikker bruger oftest også de engelske navne. En ulempe er de skæve mål, der mange steder er fremkommet, da bogen oprindeligt er skrevet ud fra det engelske målesystem - og det kan være en smule irriterende.

Det er ikke bogens tekniske detaljer som syteknikken og nye mønstre, der er i fokus, men det er det samlede indtryk med de forskellige stoffer, mønstre, farver og særligt samspillet mellem tæppe og baggrund, der er det drivende. Og det gør han godt! Han har en formidabel evne til at se verden i små stykker stof - til at skabe liv og harmoni mellem små stoflapper.

Til slut er sider med skabelonerne til de forskellige quilts, en kort gennemgang af patchworkteknikker, som er nødvendige for at lave bogens projekter, samt en ordliste med fagudtryk. Henvisningen til slut i bogen til danske sider eller steder, man kan købes stof mv., mangler. Der er en enkelt henvisning til grossisten af Rowan-stoffer i Danmark, men det er alt. Her kunne med fordel være givet en side med relevante links og adresse i Danmark.

Samlet set en bog, der giver et sandt farveorigie, og inspiration til nye quilts. Det kan være hæmmende at få trukket et stofvalg ned over hovedet, men som med alle andre bøger med patchwork, kan man vælge blot at lade sig inspirere.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Kaffe Fasset: Overdådige quilts
Forlag: Lindhardt og Ringhof
Sider: 144
ISBN: 978-87-11-31846-1