Flere nyheder

 
Litteratur
Skydykker uden faldskærm

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Skydykker uden faldskærm
Man. 27. okt. 2008

Spacemermaid er weblogger, og dette er et uddrag af hendes fortælling om mødet med E og deres forelskelse. En banal fortælling om at lede efter kærligheden, forelskelsen og tabet af kærligheden skrevet i en slags dagbogsform.. en weblogroman. Meget lig Nynnes eller Bridgets Jones' dagbog, men uden samme nyskabende vinkel eller humor.

Bag pseudonymet Spacemermaid gemmer sig Charlotte Heje Hasse, der har skrevet weblog i mange år. Denne 'weblogroman' er et udtræk og en tilpasset udgave af denne weblog fra 2. august til 13. december 2005 centret omkring hendes forelskelse i Entusiasten - også kaldet E. Bogen er en efterfølger til hendes bogdebut '1001 tårs tøsetanker' (udkom 2007), der også er skrevet ud fra hendes weblog som Spacermermaid. Skydykker uden faldskærm er efter sigende en virkelig fortælling om den 28-årige kvindes uventede betagelse, forelskelse og forhold til E, og slutteligt forholdets afslutning:

Hvad skal man i øvrigt med kærlighed og kærtegn, når man kan arbejde og blive tilfredsstillet intellektuelt og slikmæssigt? E er mindre end et støvfnug på min arm, mindre end en flygtig tanke. Det gør ikke ondt mere. Og hvis det gør, så tager jeg bare et stykke kage mere.

Afskabelsesberetningen eller "fortællingen om hvordan to mennesker blev til en - for så at blive til to igen eller halvanden" er et af eksemplerne på, at hun virkelig formår at skrive noget lidt mere dybsindigt end en liste på 31 krav til drømmemanden fra en højtsvævende 28-årig uden jordforbindelse og realitetssans. Næste gang hun skriver en bog, kan jeg håbe på, at hun kaster sig ud fra et sted, hvor hun virkelig har brug for en faldskærm, og ikke bare gemmer sig bag et pseudonym i en forvrænget udgave af hendes singleliv. For så skal jeg gerne læse endnu en bog fra hendes hånd, bare helst ikke endnu en efterfølger i denne genre.

Jeg betvivler ikke Spacemermaids evne som weblogger - men som forfatter af en bog derimod er jeg i tvivl. Historien mangler noget.. som medie er weblog nok nyskabende og interessant, men at konvertere det til bog kræver mere end en historie om forelskelse. Der er ikke nok tyngde i historien. Jeg tvivler ikke på hendes evner til at formulere sig sprogligt - der er afsnit, hvor hun virkelig formår at ramme noget i hendes beskrivelser, men har hun evnen til at skrive 'rigtig' skønlitterær fortælling? Det mangler hun endnu at bevise.

Kik ind på hendes weblog - der er så meget mere at komme efter end i denne bog..

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Spacemermaid: Skydykker uden faldskærm
Forlag: Lindhardt og Ringhof
Sider: 208
ISBN: 978-87-595-2945-4