Flere nyheder

 
Litteratur
Helle Amin: Genforenet

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Helle Amin: Genforenet
Man. 10. nov. 2008

En skræmmende, men dog ikke videre velskrevet historie fra 'Virkeligeheden Verden'. Helle Amin oplever noget af det værste en mor kan komme ud for - hendes børn bliver bortført af hendes saudiarabiske mand, og hun må kæmpe - først for at finde dem, og siden for at se dem igen og få dem med hjem.




Danskeren Helle Amin ser ud til at have det perfekte liv med sin saudiarabiske mand og deres fire små drenge. Først i England og siden på Bali, hvor de flytter til. Men deres samliv er fyldt med konflikter, og med en meget kontrollerende mand er Helle kørt ud på et sidespor - pacificeret og handlingslammet. De forsøg, hun gør på at tjene sine egne penge og skabe sit eget, bliver stoppet med hård hånd. Og en aften kulminerer det, og hendes fire elskede drenge forsvinder sammen med hendes mand. Han har bortført dem til Saudi-Arabien.

Derefter følger 16 måneders søgen efter dem med kun sporadisk kontakt. Da hun endelig efter hård kamp får et visa til Saudi-Arabien mødes hun med en kulturforskel af dimensioner, og hun må tilpasse sig i forsøget på at skaffe sine sønner tilbage. Man følger hendes vej gennem den mandsdominerede muslimske domstol, og hvordan hun får tildelt samvær 24 timer om ugen med sine drenge. Men det er ikke nok - hun kæmper stædigt videre for at blive helt genforenet med sine hårdt prøvede sønner.

Misforstå mig ikke - Helle Amin har helt sikkert en historie at fortælle. En historie, der rammer en, hvor det gør allermest ondt; ved tanken om at ens børn forsvinder, og man intet kan gøre for at få dem tilbage. Men selvom historien er gribende og dramatisk, så hører den mere til i et ugeblad end en bog. Bogen er en dokumentarisk skildring uden den på noget tidspunkt formår at mane indre billeder frem. Hun forsøger, men hendes sprog kommer aldrig op på et niveau, der gør det spændende at læse.

Betty Mahmoodys Ikke uden min datter skabte stor opmærksomhed da den udkom - og denne historie er meget lig, men uden at formå at skrive sig ind i ens hjerte. De to stjerner gives for hendes historie - ikke hendes bog. Bogen kan i bedste fald håbe på endnu engang at give fokus på de manglende menneskerettigheder i mange muslimske lande deriblandt Saudi-Arabien, særligt for grupper som kvinder og børn.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Helle Amin: Genforenet
Forlag: Lindhardt og Ringhof
Sider: 240
ISBN: 9788711316283