Flere nyheder

 
Teater
Mungo Park, Kolding: Seest

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Mungo Park, Kolding: Seest
Fre. 5. dec. 2008

Med premieren på forestillingen "Seest" starter en helt ny æra for teatret Mungo Park og Kolding. Kolding og Sydjylland har hermed fået deres eget egnsteater, som ligesom søsterteateret i Allerød vil byde på forestillinger af høj kvalitet, som stiller skarpt på de svære ting i tilværelsen samt gør op med tabuer.

Mungo Park, Kolding er blevet placeret i det gamle hovedbibliotek for enden af gågaden, og selv efter en stor renovering virker teateret ikke nyt og funklende, men har i stedet bibeholdt den lidt undergrundsagtige stil, som det oprindelige Mungo Park også har. Efter den ene successforestilling efter den anden, må Mungo Park dog siges at have rykket ud af rækken af teatre med små skæve forestillinger og ind i rækken af vægtige teatre med noget på hjerte og et stort trofast publikum til at bakke op om det. Dem, der allerede kender Mungo Parks teaterstil, kan kun glæde sig over, at de har valgt at lave et søsterteater i Jylland, alle andre kan bare glæde sig til at stifte bekendtskab med forestillingerne.

For at markere tilhørsforholdet til Kolding er det naturligt, at Mungo Park lægger ud med opsætningen af forestillingen Seest, som tager udgangspunkt i fyrværkeriulykken den 3. november 2004.

Asta er 9 år og 120 dage, da det liv, hun kender, slutter. Det ene øjeblik bor hun sammen med sin bror Jens, sin mor og sin far i et hus i Seest, det næste øjeblik er alt forandret. De flyttes fra genhusningslejlighed til genhusningslejlighed. Mor og far begynder at skændes over alting; der er magtesløshed, uvished, angst. Asta sætter sig for at finde ud af, hvad det var, der skete ved katastrofen, for at hjælpe sine forældre og sin bror ved at give dem noget konkret at forholde sig til i stedet for uvisheden.

Rollerne i stykket spilles af Iben Dorner, Emmanuel Limal, Esben Dalgaard Andersen og Stefania Òmarsdóttir. Alle undtagen Stefania har flere roller. Stefania spiller kun den gennemgående figur, Asta. Alle skuespillerne er dygtige, men Stefania er helt klart den mest overbevisende i rollen som Asta, bortset fra at hendes replikker virker meget voksne i forhold til hendes alder.

Stykket karakteriseres som en magisk realistisk thriller, idet selve katastrofen er autentisk, de ting familien skal igennem er realistiske, mens de ting, Asta efterhånden får brygget sammen i hovedet med hensyn til, hvad der i virkeligheden skete ved Seest-katastrofen, er fantasi - en magisk verden.

Seest lever ikke helt op til de forestillinger, der tidligere er set fra Mungo Park Allerød. Dette skyldes måske, at ensemblet i Kolding ikke er helt så sammenspillet som det i Allerød. Stemningen og ånden fra søsterteateret fornemmes tydeligt, og stykket virker stadig som noget særligt i forhold til det, der produceres på andre teatre, men der er endnu et stykke op til den kvalitet, som Mungo Park-navnet ellers borger for.

Det er som om de ting, familien gennemgår efter katastrofen forbliver halvt skjulte, så publikum skal gætte sig til en masse, der lige så godt kunne være kommet tydeligt frem. Hvad sker der mellem forældrene, hvad fejler moderen, hvad sker der med faderens stilling og hvorfor skal Jens pludselig på efterskole?

Foto: Palle Steen Christensen

Mungo Park, Kolding: Seest

Se spilletider