Flere nyheder

 
Litteratur
Barden Beedles Eventyr

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Barden Beedles Eventyr
Ons. 10. dec. 2008

Harry Potters univers er endnu ikke udtømt. "Barden Beedles Eventyr" er J.K. Rowlings forsøg på at skrive nogle af de eventyr fra Harry Potter-universet ned, som har været med til at forme unge troldmænd og hekse gennem århundreder. Det er godnathistorier og opbyggelige eventyr fra magikerverdenen.

Bogen består af en samling af fem eventyr skrevet af magikeren Barden Beedle, der levede i det femtende århundrede og oversat efter de oprindelige runer af Hermione Granger. Hvert eventyr har kommentarer af den afdøde Professor Albus Percival Wulfric Brian Dumbledore. Desuden er der fodnoter til mugglerlæsere, der ikke er bekendt med universet skrevet af J.K. Rowling. En rigtig spændende indpakning til bogen. J.K. Rowling formår virkelig at skabe den rette stemning om sine historier.

"Troldmanden og Hoppegryden", "Livslykkens kilde", "Den hårdhjertede heksemester" og "Harehop og Skvadderstubben" er fire helt nye og ikke tidligere udgivede eventyr, mens det sidste eventyr "Eventyret om de tre brødre" er refereret til i 'Harry Potter og Dødsregalierne' - og her udgivet i sin helhed. Alle eventyr forgår i en magikerverden, hvor de sejrrige helte og heltinder er de magikere, der udviser venlighed, fornuft og opfindsomhed. Professor Dumbledores kommentarer er en analyse meget lig dem, vi kan lave af vor verdens eventyr. Der er symboler, myter og moraler, som kan sluttes ud fra fortællingerne. Eventyrerne er dog korte - og med en meget sparsom detaljerigdom. Men kloge og opbyggelige i rigtig eventyr-stil - det er de!

Historierne er illustreret af J.K. Rowling selv i små blyantstegninger, der desværre ikke fremviser de store kunstneriske evner - det skulle hun nok have overladt til andre mere professionelle.

Bogen er meget, meget hurtigt læst. Eventyrerne når knap at begynde, før de er slut. Det tog mig under en time at læse hele bogen. Hvis man forventer mere af samme skuffe som Harry Potter, bliver man slemt skuffet. Denne bog bliver aldrig den store klassiker som Harry Potter-bøgerne, eller noget godt forsøg på at beskrive et fantasy univers' forhistorie a la Tolkiens Simarillion.

Seks håndskrevne udgaver af bogen blev sidste år givet af forfatteren til udvalgte personer, som tak for hjælpen - og 1 blev bortauktioneret for 20 mio. kr, der blev givet til velgørenhed. Nu udkommer bogen i samarbejde med en engelsk velgørenhedsfond The Children's High Level Group, og overskuddet går til at beskytte og fremme børns rettigheder særligt i Østeuropa - se mere på velgørenhedsfondens hjemmeside.

En middelmådig anmeldelse af en middelmådig og letlæst bog, der kun bør læses for et gensyn, om end kort, med Harry Potters magiske verden.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

J.K. Rowling: Barden Beedles Eventyr
Forlag: Gyldendal
Sider: 128
ISBN: 978-87-02-07494-9