Flere nyheder

 
Musik
Smashing Pumpkins på DVD

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Smashing Pumpkins på DVD
Ons. 10. dec. 2008

If All Goes Wrong

Efter 18 år, syv reelle studiealbum og hele rock'n'roll-møllen med stoffer, alkohol og interne slagsmål i bandet, genopstod Smashing Pumpkins officielt i 2006 med den oprindelige jazz-trommeslager, Jimmy Chamberlain, og naturligvis ankermanden, Billy Corgan, i front på vokal og syrespade. Og ellers med ny line-up.

Forhistorien
Smashing Pumpkins blev oprindeligt dannet af Billy Corgan og guitarist James Iha i Chicago i 1988. I begyndelsen en duo, iført trommemaskine, der fulgte tidens mørke og monotone sound a la Cure og New Order. Bandet fandt ad omveje frem til den første konstellation med D'arcy Wretzky på bass og Chamberlain på trommer og startede en heftig turnering, som gjorde dem pladeaktuelle med Gish fra '91. Et album med moderat succes, men som blev efterfulgt af 'Siamese Dreams', der for alvor cementerede bandet som en af de helt store stjerner, der red på bølgen af tidens Nirvana-galskab.

2006
Pludselig bliver det proklameret, at Corgan, Chamberlain og tre nye medlemmer har gendannet Smashing Pumpkins, og DVD'en If All Goes Wrong er en fantastisk tour de force i netop gendannede Smashing Pumpkins fornyede saft og kraft, og er samtidig en lige så klassisk fortælling om Corgan, der som en fugl Phønix har rejst sig fra sit askerygende leje af selvdestruktion og selviscenesættelse.

Disc 1 - dokumentar
I juni 2007 tog bandet på en større USA-turné, og dokumentar-delen følger medlemmerne i stort og småt, men hovedsageligt set gennem Corgans optik. Man følger ham fra han står op, og til han har komponeret et helt nyt nummer til dagens koncert, som bliver spillet som en slags hyldest til det lokale og til de fremmødte fans. Et sympatisk projekt, men af svingende kvalitet.

Ikke desto mindre får man et yderst interessant indtryk af især Corgan som den store orkesterleder, der tegner og dirigerer den virkelighed, som resten af bandet er en del af - på godt og ondt. Der er ikke plads til selvstændige initiativer, det er Corgan, der er i konstant centrum. Til hans ros skal det dog siges, at han på intet tidspunkt lægger skjul på det

Disc 2 - live
Første del fra San Francisco starter med en række akustiske numre, hvor Corgan igen sætter sig selv i centrum, men det bliver langsomt men sikkert bygget op med resten af bandet, og snart er man suget ind i en noget nær ubeskrivelig fed livelyd, der fanger selv de mindste detaljer. Lyden bliver samtidig underbygget af et nærmest uhørt velspillende ensemble, hvor især Schroeders guitar folder sig ud og træder i kraft i en afsindig syret gestalt med en sjælden indlevelse. Et stort talent, der har fået lov til at modne sig i skyggen af Corgan, og som nu endelig viser de ting, som han har at byde ind med.

Kameravinklerne bliver skudt fra 12 forskellige steder, men man slipper heldigvis for at blive bombarderet med et sandt inferno af krydsklip, hvor man aldrig dvæler ved de enkelte personer. Men først og fremmest er den næsten to timer lange koncertoptagelse et vidnesbyrd fra Billy Corgan om, at han og resten af bandet aldrig har været et ordinært grunge-band, men derimod et kunstnerisk modigt projekt, der først og fremmest har musikken og kunsten i fokus, og som aldrig på noget tidspunkt spiller udelukkende for at please deres publikum. Hvilket flere afsindigt larmende og udsyrede passager viser med al tydelighed

Der er ingen tvivl om, at If All Goes Wrong først og fremmest er en præsentation af et band med en helt unik frontfigur, der som sanger, sangskriver og guitarist hele tiden styrer slagets gang fra et kraftcentrum af de helt store. Er man fan af de gamle skiver, skal man forberede sig på noget nyt, og er man helt ny, skal man gøre sig klar til en musikalsk oplevelse af de helt store, hvis man kan favne dybden af Corgans egocentriske, men geniale vanvid. Kan varmt anbefales begge grupper.

Ude på DVD via Target Distribution.