Flere nyheder

 
Klassisk musik
Tågen letter

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Tågen letter
Tir. 16. dec. 2008

Denne dobbelt-cd fra danske Danacord rummer nogle af de mest spillede sange fra det klassiske repertoire, der her bliver udsat for harpe, fløjte, cello og orgel. Tanken er smuk, men der er mere tale om en moderne stemingsudgivelse end om en decideret afrundet udgivelse. Trist, når det nu er de helt store sange, der trækkes frem. Dog er der enkelte højdepunkter.

Det skorter ikke på velkendte og mere ukendte numre på denne udgivelse fra Danacord. Solisterne M. Beier, V. Franck, G. v. Bülow og F. Dreisig spiller virkelig godt og med en særegen indlevelse. Dog bliver orgelets toner en smule udmattende at lytte til, og det trods flere gennemlytninger. Men der hvor denne udgivelse for alvor mister pusten, er i selve opsætningen af det enkelte nummer - selve den måde, man vælger at fremføre det enkelte værk på. Det mangler simpelthen dybde. Koryfækompositionen "Ave Maria", her arrangeret af Gounod, er nærmest patetisk. Men måske yder man ikke albummet retfærdighed, når man lytter til det som en gedigen klassisk udgivelse. Måske er der rent faktisk tale om en easylistning-udgivelse, der blidt kan svæve i baggrunden eller i den julepyntede stue. Ok, så fungerer udgivelsen faktisk.

Et af de virkelig prisværdige træk er uden tvivl de flerfacetterede aspekter, der præsenteres for lytteren i udvalget af sange. Her er alt godt lige fra Carl Nielsen til J. P. E. Hartman, fra Massenet til Enrique Granados. Det bliver endog også til en komposition af Flemming Dreisig, der ellers sidder bag orgelet. På den måde fastholdes spændevidden i repertoiret, og variationen fastholdes, hvilket tjener cd'en. Numre som C. W. Glucks "De salige Aanders Dans" fra 1762 eller Claude Debussys "Berceuse héroïque" fra 1914, er virkelig velspillede og flot præsenteret.

I disse sange røbes noget af den nerve, der synes at savne i så mange af de andre sange.

Danacord har udsendt nogle virkelig gode udgivelse dette efterår. Danske musikere har et umiskendeligt talent, og det er bl.a. gennem Danacord, at disse finder vej til lytteren. Hatten af for det arbejde - og ikke mindst de perler, de til tider kaster af sig. Men denne udgivelse hører ikke hjemme blandt selskabets bedste.

Ude på CD fra Danacord