Flere nyheder

 
Litteratur
Fruits Basket 1

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Fruits Basket 1
Ons. 17. dec. 2008

Manga er efterhånden blevet kult i Danmark. Louisiana har netop en kæmpe udstilling om denne japanske tegneseriestil (læs KultuNaut-anmeldelsen her), og nye tegneserier sprøjter bogstavelig talt ud i en lind strøm. Nu er turen så kommet til "Fruits Basket", der er nyeste hit, der skal oversættes til dansk. Og fans kan godt glæde sig!




Efter at de apokalyptiske atombomber havde gjort deres ødelæggelser i 1945, voksede der af kaosset en ny tegneseriestil frem i Japan. Eller rettere blev fokuseringen på den altødelæggende eksplosion genstand for mangen en historie i mangaens hjemland. Det var i 1988, da K. Otomos Akira - i godt og vel 30 bind - blev filmatiseret, at genren for alvor bragede igennem i vesten. Herhjemme er det tegneserieforlaget par excellence, Carlsen, der udgiver de fleste for ikke at sige alle titler. Nu har man således lanceret megasuccesen Fruits Basket, der handler om gymnasiepigen Toru. Hun har mistet sine forældre, og lever alene i et telt ude i skoven. Indenfor manga-genren er der tale om en såkaldt 'shojo,' altså en pige-manga - og det er måske vigtigt at notere sig, hvis man ellers sværger til Dragonball-serien eller tegnefilmene Min nabo Totoro, Det flyvende slot eller den uomgængelige Pokémon-serie. Fruits Basket er allerede animeret, og mon ikke den snart finder vej til Danmark?

Handlingen kan sine steder minder om den nys udgivne serie Emma af Kaoru Mori, der ligeledes er oversat at Murakami-oversætteren Mette Holm. Og så alligevel ikke. Først og fremmest er der tiden og miljøet til forskel. Toru fremstår med sine overeksponerede dådyrøjne en smule mere irriterende og teenageagtig end Emma, men alligevel ganske uimodståelig. Selvfølgelig findes der også en prins på en hvid hest i mangaens verden. Han hedder her Yuki, og han har alt det, enhver ung pige foretrækker: charme og mystik.

Plottet, som man i dette første bind af serien så småt bliver introduceret for, er tæt forbundet med de kinesiske dyretegns magiske verden - som det hedder i bagsideteksten. Yukis familie er bundet af en gammel forbandelse - ganske ligesom stort set alle personerne i Det flyvende slot er det. Forbandelsen går i al sin enkelthed ud på, at hver gang de omfavnes af en af det modsatte køn, ja, så forvandles de til det dyr fra den kinesiske dyrekreds, som de er besat af. Interessant og ganske underholdende. Undervejs kan man more sig over de humoristiske forfatterkommentarer, der ganske ugenert står med relativt få siders mellemrum. Ingen tvivl om, at Takaya føjer noget nyt til manga-genren.

Men det er mange sider med den samme historie og de samme kommentarer. Selvfølgelig ønsker man denne nye serie god vind igennem de danske manga-farvande, men man skal være seriøst interesseret i tegneseriestilen manga for at blive grebet her. Manga-tegneserierne kan ofte være temmelig lange, og det svækker denne udgivelse en del, at den øjensynligt er en ud mange bind i en lang serie. Måske er de følgende bind noget bedre, måske skal man som læser lige bruge lidt tid på at omstille sig til dens præsentation af virkeligheden - det kan man kun håbe.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Natsuki Takaya: Fruits Basket 1
Forlag: Carlsen
Sider: 210
ISBN: 978-87-626-7749-4