Flere nyheder

 
Litteratur
Den franske forbindelse

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Den franske forbindelse
Ons. 7. jan. 2009

Tidligere korrespondent for Information, Politiken og DR, Erling Bjøl, har forfattet en bog om forskelle, ligheder og gensidige påvirkninger mellem Frankrig og Danmark. Det er i hvert fald, hvad titlen fortæller: "Den franske forbindelse - fra Holger Danske til Sarkozy". Men bogen handler om meget andet, hvilket gør den løs i hægterne.

I bogens første hovedkapitel, "Veje til og fra Paris", lægger Erling Bjøl stor vægt på det kulinariske. Men at Frankrig er de tusinde ostes land, har vi i den grad hørt før. Opremsningerne af kager, oste og kartoffelarter på det franske søndagsmarked fremstår som gentagelser af et utal af andre Frankrigbøger. Man forstår, at forfatteren vil sige noget om mangfoldigheden i Frankrig, men det ændrer ikke ved, at indfaldsvinklen er noget bedaget. Det lykkes ikke rigtig at bruge den megen madsnak til at trænge dybere ned i fransk mentalitet, kultur og historie. Måske skulle Erling Bjøl have fortalt mere personligt? I al fald bliver madhistorien mest interessant, dér, hvor han krydrer med nogle selvoplevede ting.

Man kan under læsningen af Den franske forbindelse tage sig i at spørge: hvad har dette at gøre med den franske forbindelse? For det må vel være forbindelsen mellem Danmark og Frankrig, det drejer sig om, sådan som undertitlen lægger op til? Bjøl pakker sin bog med viden og oplysninger om de sidste godt 1000 års historie. Vi får en del at vide om Napoleonskrigene, 2. Verdenskrig, Revolutionen i 1789 og Danmarks krige mod Tyskland, England og Sverige etc., men det bliver alt for meget. Forbindelsen blafrer i vinden. Hvorfor ikke holde sig langt strammere til det, der formentlig har været udgangspunktet, nemlig et kontrastivt blik på de to lande? Det er, som om forfatteren har villet alt for meget. Han skriver simpelt hen Historie, sådan som man kan læse den i en skolehistoriebog med mange egennavne og en temmelig hoppende narrativ.

Ind i mellem husker forfatteren på sin grundidé, at det især skulle handle om forbindelsestrådene mellem Danmark og Frankrig. Men alt for ofte bliver det til en løs bemærkning en passant om, at den og den forresten også besøgte Danmark på et tidspunkt. Eller at den og den dansker opholdt sig i Frankrig under Revolutionen. Det, vi får, er almene introduktioner til fransk og dansk historie og så, nårh ja, lidt om forbindelsen. Det, der kunne have været spændende, var et kritisk udvalg af begivenheder eller kulturelle fænomener med det klare mål for øje at sige noget interessant og nyt om danskheden og franskheden i gensidig belysning. Der er jo masser af spændende og sjove anekdoter og oplysninger i Erling Bjøls bog. Men han favner for bredt og mister derved for meget i klarhed.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Erling Bjøl: Den franske forbindelse - fra Holger Danske til Sarkozy
Forlag: Gyldendal
Sider: 288
ISBN: 978-87-02-074345