Flere nyheder

 
Litteratur
Hvornår kommer der en god nyhed

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Hvornår kommer der en god nyhed
Man. 9. feb. 2009

Da Joanna var 6 år, blev hendes mor og to søskende brutalt myrdet for øjnene af hende under en fredelig udflugt. 30 år senere, da Joanna er uddannet læge, er gift og har sit eget lille barn, bliver manden, der myrdede hendes familie, løsladt. Sådan starter Kate Atkinsons nye krimi "Hvornår kommer der en god nyhed"




Men dette er kun en del af historien, for samtidig sidder privatdetektiven Jackson Brodie i et tog, der kører den forkerte vej, og sammen i toget med ham er den løsladte Andrew Decker. Toget bliver afsporet. Og lige der, hvor toget kører af sporet, befinder Reggie sig - Joannas barnepige.

Den 16-årige Reggie er en af de centrale figurer i fortællingen. Hendes mor er død, og det eneste, der er tilbage af hendes familie, er hendes kriminelle og upålidelige storebror Billy. Hun er helt sikkert klog, men har ikke haft den nødvendige opbakning mentalt og økonomisk til at komme videre med sin uddannelse i skolesystemet. Hun får privatundervisning af den døende Ms. MacDonald - mod at løbe byærinder og holde øje med hendes gamle hund, når hun er til bønnemøder.

Derudover er der vicekriminalinspektør Louise Monroe, som er den, der underretter Joanna om, at Andrew Decker er blevet løsladt, og som desuden er i gang med en undersøgelse om forsikringssvindel mod Joannas mand!

Forvirret? Historien er helt klart en række af usandsynlige begivenheder, der bliver knyttet sammen. Og det er ikke som sådan løsningen af mordgåden, der er plottet i bogen, men mere spørgsmålet om, hvordan man kommer videre: Hvad er det, der kan drive en videre i livet, når man har været udsat for noget forfærdeligt?

Dette er Kate Atkinsons tredje krimi og også den tredje krimi med privatdetektiven Jackson Brodie som en af de centrale figurer. Men den er tænkt til at kunne læses selvstændigt - og dette gøres helt uden problemer.

Historien fortælles gennem flere forskellige personer og tit med et lille overlap i tid, sådan at samme scene ses fra flere forskellige øjne. En meget interessant detalje, der sammen med hendes brug af 'tilfældige sammentræf', er med til at danne rammen om hendes historiefortælling.

De første 100 sider er historien lidt langsom - der er for mange plot, der skal præsenteres. Men siden hen kommer der godt gang i historien. Det er ikke som sådan en typisk krimi - den har mere tyngde, og mangler lidt i tekniske detektiv-spidsfindigheder og undersøgelser. En over gennemsnittet anmeldelse for hendes særegne og trods alt gribende skrivestil.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Kate Atkinson: Hvornår kommer der en god nyhed
Forlag: Lindhardt & Ringhof
Sider: 336
ISBN: 978-87-1143235-8