Flere nyheder

 
Litteratur
Catherine Fisher: Incarceron

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Catherine Fisher: Incarceron
Tor. 19. feb. 2009

En ny fantasy-serie for unge er blevet oversat til dansk. En mørk og dyster fortælling, som med stor fortælleevne, et komplekst og fascinerede persongalleri og et deprimerende fremtidsperspektiv fortæller om menneskets mørkeste sider i et fremtidens England hensat til at leve i et fortidssamfund.





I en fjern fremtid efter Vredens År er verden blevet et dystert og tomt middelalderligt sted at leve. Al fremskridt er forbudt, og Etiketten hersker:

Lad os vælge en Æra fra fortiden og skabe den på ny. Lad os bygge en verden fri for frygten for forandring. Det bliver paradis! Kong Endors Dekret

Intet er nyt. Nyt findes ikke. Intet ændrer sig, intet gror, ingen udvikling, intet nyt kommer til. Tiden er gået i stå. Fremskridt er forbudt.

Efter Vredens År blev fængslet Incarceron skabt, og halvdelen af befolkningen i følge fortællingerne ført dertil, hvorefter det blev forseglet. Hvor det ligger og præcist, hvad det er, ved kun én: vogteren af Incarceron. Hans navn er John Arlex, og han er far til Claudia. Claudia, som er blevet opdraget til at blive dronning, som skal giftes med en forkælet prins og introduceres ved et hof, der emmer af konspiration, snigmord og sladder.

Samtidig er Finn fanget i Incarceron - han kan kun huske brudstykker fra før han blev 15 år, men er overbevist om, at han kommer 'Udefra'. Men i Incarceron er 'Udefra' kun en drøm. Folk har opgivet håbet og lever en degenereret tilværelse fra hånd til mund. Fængslet, der er levende, sørger for dem og alt bliver genbrugt.

Oprindeligt startede fængslet som et eksperiment - et idealsamfund, hvor en ny begyndelse skulle skabes - hvor alt skulle være til stede for at skabe et paradis: uddannelse, kost, motion, åndelig velfærd og meningsfyldt arbejde. Men det modsatte blev resultatet. Fængslet bestemmer, det tænker selv, og det strammer grebet, og hvad der skulle have været Himlen blev til et helvede.

Claudia og Finns verdener kolliderer, da de begge får fingrene i en nøgle. En nøgle, der er skabt af to dele, og som giver dem muligheden for at tale sammen og se hinanden.

Dette er en bog, man enten sluger eller lægger fra sig. Det er en mørk og negativ fortælling, hvilket gør, at den er svær at komme igennem. Kun meget få mennesker i bogen er positivt fremstillet. Resten er onde, selviske og uden medmenneskelighed. Det er en dyster bog om en dyster verden. Den er deprimerende i sit udsyn, og på intet tidspunkt trækker man på smilebåndet.

Når det er sagt, så er det samtidig en fantastisk velskrevet historie, som er godt gennemtænkt og med stor fantasi.

Dette er første bind. Andet bind er udkommet i England i efteråret. Jeg vil læse fortsættelsen, ikke fordi jeg glæder mig til historien - men fordi jeg har et håb om, at der trods alt viser sig en gnist af håb og menneskelighed i de dystre verdener.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Cathrine Fisher: Incarceron
Forlag: Phabel
Sider: 318
ISBN: 978-87-7055571-5