Flere nyheder

 
Litteratur
Nuruddin Farah: Forbindelser

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Nuruddin Farah: Forbindelser
Fre. 20. feb. 2009





En somalisk forfatter oversat til dansk er usædvaneligt. Her kommer Nuruddin Farahs roman,
"Forbindelser", en fængslende fortælling om et kollapset land uden regering og en by, Mogadishu, hvor grippene hele tiden spejder efter det næste offer for borgerkrigen. Overlevelse kræver gode forbindelser, men ikke alle forbindelser vælger man selv.

Nuruddin Farah er en af Afrikas mest anerkendte forfattere. Han skriver på engelsk og somali. Debuten kom i 1970 med romanen From a Crooked Rib. På dansk er tidligere udgivet romanen Kort (1988). Forbindelser (Links) er Farahs næstnyeste værk, det nyeste hedder Knots (2008), og man kan gætte på (og håbe på), at forlaget Athene har planer om også at udgive denne, eftersom de to romaner synes at udgøre et par. Udover at titlerne går godt i spænd, har de det til fælles, at deres hovedpersoner genser hjemlandet Somalia efter længere tids eksil. Nuruddin Farah blev selv tvunget i langvarigt eksil under diktatoren Siad Barres regime.

I Forbindelser afbryder den midaldrende Jeebleh sit trygge liv i USA for at besøge sin fødeby, Somalias hovedstad Mogadishu. Hans mor er død flere år forinden, og Jeebleh føler, at han måske har svigtet hende. Nu vil han finde hendes grav og forsøge at give både sig selv og moderens ånd fred. Jeebleh har også planer om at gense sin gamle ven Bile. Han er ikke helt overbevist om, at venskabet endnu holder. Men dét Somalia, Jeebleh forlod mange år tidligere, er ikke det samme som det, han vender hjem til. Romanen undersøger det "nye", faldefærdige Somalia og hvad det indebærer at leve sit liv der. Handlingen sætter i gang i det øjeblik, Jeebleh sætter fod på somalisk jord og her mødes han af forvirring. Folk opfører sig på måder, han ikke forstår. Betjener sig af koder, han ikke kan knække. Hvem kan han stole på?

I begyndelsen kan det virke lidt kluntet, at romanens fortæller giver læseren små brudstykker af Somalias historie under og efter kolonitiden. Hvis vi skal forestille os at møde Somalia gennem Jeeblehs bevidsthed, virker det utroværdigt, at han, som somalier, i tankerne skulle formulere faktuelle oplysninger om landets historie. Umiddelbart kan dette føre tankerne hen på et vilkår, som er mange afrikanske forfattere til del, nemlig at de skriver om Afrika, men overvejende er nødt til at henvende sig til læsere i Vesten. Og så er der selvfølgelig en del viden, man ikke kan tage for givet. På den anden side møder vi kun disse eksplicitte forklaringer i starten af romanen, og man kan måske endda sige, at de bare er med til at understrege hovedpersonens egen fremmedgjorthed. Efterhånden som fortællingen skrider frem, glider vi med Jeebleh længere og længere ind i den komplicerede somaliske borgerkrigshærgede verden. Og så begynder det hele at føles mere organisk.

Med Forbindelser formår Farah på mesterlig vis at fremstille en tilstand af konstant uvished og menneskelig sårbarhed. Jeeblehs Mogadishu er præget af lovløshed og den dertil hørende fornemmelse af aldrig at vide, hvornår døden lægger vejen forbi. Jeebleh står på kanten af dette samfund, som han gerne vil, men ikke kan identificere sig med. Han forsøger at forstå, hvad han ser, uden at blive alt for involveret i de uigennemskuelige klan-stridigheder. Det skræmmer ham at mærke, hvordan den bestialitet, han møder hos sine landsmænd, den rå logik, der styrer deres verden, er ved at forvandle ham og få ham til at miste kontakten med sig selv. Og ikke bare Jeebleh, men alle somaliere står i fare for at miste deres forstand. Romanens styrke ligger ikke mindst i fremstillingen af kampen for at bevare en form for godhed, når man er omgivet af ondskab.

Forbindelser kan absolut anbefales. Samtidig med at historien skildrer noget altid-menneskeligt - håb og venskab, had og kærlighed, krig og død - anbringes man midt i Jeebleh og hans venners og fjenders Somalia i 1990'erne. Det er godt gået, når en forfatter kan flytte sin læser for en stund.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Nuruddin Farah: Forbindelser
Forlag: Athene
Sider: 375
ISBN: 9-788711-171189