Flere nyheder

 
Litteratur
Spoon River

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Spoon River
Tor. 5. mar. 2009

Edgar Lee Masters digtsamling fra 1915 udsendes atter på dansk. Men denne gang ikke iklædt en ny oversættelse; Forlaget Vandkunsten vil skabe en billedbog, hvor tekst og billeder går hånd i hånd. En ganske sympatisk tanke, men coffeetablebook-imaget klæber til den. Teksten er derimod sprudlende og de dødes stemmer levende.

Advokaten Edgar Lee Masters skrev en hel del bøger og digtsamlinger. Han var oven i købet en del af Chicago-renæssancen med Carl Sandburg i spidsen. Men hans eneste tilbagestående værk er Spoon River-antologien, der fra første færd i 1915 gav forfatteren en stor del af den eftertragtede succes. Genren kan til dels minde om Dylan Thomas' Under Milk Wood, hvor en kakofoni af stemmer bidrager til det samlede billede. Hos Masters er det de døde i højen, der med et klart og livsklogt tilbageskuende blik giver deres sidste kommentar. Det siger sig selv, fristes man til at sige, at alle disse stemmer væves ind i hinanden, således at man bliver præsenteret for flere forskellige synsvinkler til den samme situation. Når det så er sagt, så fremtryller Masters den ene spraglende og særegne personlighed efter den anden. Personerne er klare og insisterende, hvilket gør den samlede antologi til en i særdeleshed læseværdig oplevelse. Oversættelsen af Ove Brusendorff fra 1934 er støvet af til lejligheden, og det må siges at være tiltrængt.

Antologien er opbygget som en række digte, der med rødder i antikke elegier, epigrammer og i særdeleshed gravskrifter, udtrykker hver eneste døde persons unikke stemme. De frie vers, som de kaldes, viser tydeligt inspirationen fra en af amerikansk litteraturs helt store konger, nemlig Walt Whitman. Masters var fascineret af Whitman og skrev oven i købet en bog om ham. Vi er altså inde ved marven af noget af amerikansk litteraturs allerbedste, og det mærker man hurtigt.

Forlaget Vandkunsten vil med denne udgivelse relancere billedbogen, hvor tekst og illustrationer flankeres side om side. Lykkedes det så? Både og. Illustrationerne er virkelig gode, og man fornemmer hurtigt det billede af Amerika, som Forslund tegner; det er en smule karikeret og emmer af en ikke-amerikaners distancerede og ambivalente forhold til landet over there. Specielt illustrationen af en sløret pumpgun er lige i øjet - og på samme tid lidt søgt. Men generelt er illustrationerne gode - trods faren for at ende som coffeetablebook - og trods denne anmelders aversioner, så er det tale om en tekst, der går hånd i hånd med en række glimrende illustrationer.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Edgar Lee Masters: 'Spoon River.'
Forlaget Vandkunsten
Illustreret af Leonard Forslund
ISBN: 978-87-7695-108-5