Flere nyheder

 
Litteratur
Gyldendals store kogebog

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Gyldendals store kogebog
Man. 9. mar. 2009

"Gyldendals store kogebog" må være noget nær den ultimative kogebog for dem, som gerne vil have alle deres opskrifter samlet i én bog. Før var der Frøken Jensen, men nu får hun baghjul af denne nye, store kogebog med ca. 3000 opskrifter af både dansk og udenlandsk oprindelse, samt et leksikon, hvor diverse fagudtryk kan slås op.

I denne udgave af Gyldendals store kogebog er opskrifterne blevet revideret, udskiftet og forenklet, og der er kommet 300 opskrifter mere ind i bogen. Der er også tænkt på sundheden og den slanke linje og dermed lettet på fedtindholdet i opskrifterne.

Kogebogen som opslagsværk
For at så stor og omfattende en kogebog skal kunne fungere, kræver det et velfungerende register. Registeret i Gyldendals store kogebog er noget nær et mesterværk i den henseende. Det ultimative register er et, hvor ordet gulerod kan slås op, og så er der en liste over samtlige opskrifter, hvor gulerod indgår. For en bog i denne størrelse vil et register af den art få svært ved at fungere, men dette register kommer meget tæt på, da der faktisk kan findes 13 opskifter med gulerod i registeret, når denne grøntsag slås op.

Registeret har en god opdeling og er nemt at finde rundt i, selv nogle af de lidt mere specielle grøntsager kan findes deri.

Illustrationer à la folkeskolekøkken
Der er ingen billeder i bogen overhovedet, og det kan jo være lidt af en skuffelse for alle, som ynder at bruge kogebøger som en art appetitvækker eller til at tjekke, at det endelige resultat ser ud, som det skal.

Der er til gengæld en del tegninger i bogen, som leder tanken hen på folkeskolens skolekøkken, hvor der ofte var fine tegninger på opskrifterne. Flere af tegningerne illustrerer arbejdsgange, f.eks. hvordan du parterer en kylling eller fylder et stykke helt kød.

Kogebog for alle voksne
Bogen er dog ikke skrevet for børn. Dels ville et barn ikke kunne løfte den, dels er fremgangsmåden ikke penslet helt så meget ud, som den ville være, hvis den var skrevet til totalt uøvede. Når det er sagt, kan bogen faktisk bruges af alle, lige fra en, der knapt kan koge et æg, til mere rutinerede, som bare har brug for inspiration. Der er både enkle og mere komplicerede retter i bogen, så der er noget for alle.

Blæreværdi
Da bogen ligner noget, man har fået op under neglene i hjemkundskabslokalet, er der ikke meget blær i bogens udseende, og der er heller ikke meget coolness i at placere en mursten af en kogebog på køkkenbordet for at kunne lave kartoffelmos.

Til gengæld er bogens forklaringer så gode, at enhver bør kunne lave et anstændigt måltid mad, og det er da blæret! - men pak kogebogen væk inden gæsterne kommer!

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Anne Skovgaard-Petersen og Hanne Bloch: Gyldendals store kogebog
Forlag: Gyldendal
Sideantal: 688
ISBN: 9788702075755