Flere nyheder

 
Udstilling
Sculpture to Sculpture
 
Litteratur
I herrens navn

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
I herrens navn
Tor. 26. mar. 2009"I herrens navn" har et plot, der bygger på virkelige hændelser, nemlig det store slag i Estland i 1219, hvor det siges, at Dannebrog faldt ned fra himlen. I bogen følger vi pigen Kirstine, som er draget med på korstog for at slippe for fængselsstaf. Bogen forherliger ikke korstoget, slagene eller tiden, men er tro mod historiske fakta.


Kirstine er en ung pige, som har mistet hele sin familie til spedalskhed. Hun har besluttet at klare sig selv og har forklædt sig i drengetøj. Under et forsøg på at stjæle en kiste med penge fra manden Albrekt, som hun er overbevist om er en svindler, bliver hun fanget og smidt i fangehullet. Hun får valget mellem at tage med på korstog eller tage sin straf, og hun vælger at rejse med til Estland.

I Estland støder hun på Albrekt igen. Det går op for Kirstine, at han er ude efter en eller anden form for skat, og hun beslutter hurtigt, at den skat vil hun også have del i.

Men det er ikke nemt at være en pige forklædt i drengetøj. Krig er modbydeligt, blodigt og langt fra så ærefuldt, som det kunne lyde. Kirstine har svært ved at forstå, at munke og gejstlige på den ene side kan prædike, at man ikke må slå ihjel og på den anden side, at det er i orden at slå hedninge ihjel.

Baggrundshistorien er baseret på historiske fakta og virker meget plausibel. Selv lugte, følelser og synsindtryk er beskrevet så godt, at man føler, man er med som statist i historien. Man kan lugte fangehullet, Kirstine bliver smidt ned i og selv mærke kvalmen i maven, da Kirstine sættes til at flytte døde mennesker. Baggrundshistorien er simpelthen med til at gøre hele historien troværdig og vedkommende.

Man får dog ikke så meget at vide om, hvor Kirstine har lært alt det, hun kan. Vi oplever, at hun kan ride på heste, gå til hænde i en smedje og forstår at håndtere et sværd i kamp. Vi hører, at hendes far var smed, men hvordan det har givet hende evner inden for sværdkunsten får vi ikke noget at vide om. Det finder vi måske ud af i anden del, for der er nok ikke nogen tvivl om, at der kommer en toer.

Bogen kan læses af børn i alderen 10-15 år. Den er egnet for både drenge og piger og vil sikkert især være et hit for unge, der er historieinteresserede og kan lide en god og velskrevet bog bygget på historiske facts. Bogen kan dog også læses som ren fornøjelseslæsning - også af nogle, som aldrig har hørt om, at Dannebrog skulle være faldet ned fra himlen ovre i Estland.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Benni Bødker: I herrens navn
Forlag: Gyldendal
Sider: 203
ISBN: 9788702074178