Flere nyheder

 
Litteratur
Henrik Boserup: Grill

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Henrik Boserup: Grill
Man. 6. apr. 2009



Denne bog om grillmad er noget anderledes end de fleste andre grillkogebøger. Henrik Boserup vælger nemlig at bruge grillen som et simpelt komfur, hvor han både griller i traditionel forstand, men hvor han også står med gryder og pander og dermed koger suppe og laver bearnaisesauce på grillen. Det nok skal løfte et øjenbryn eller to.

Hold det enkelt
Henrik Boserups mål med bogen har været at trække udstyrsmanien ud af det at grille og slå et slag for, at det at grille skal være enkelt uden de store dikkedarer. Ifølge Henrik Boserup skal man bare sørge for friske råvarer af en høj kvalitet, og så kan der skabes mirakler bare ved brug af olie, citron og salt. Det kræver så også en grill i overstørrelse, hvis man både skal have gang i gryder, pander og en normal grillrist på grillen.

Ikke for bangebukse
Den enkelthed, Henrik Boserup efterspørger, går igen i opskrifterne. Der er ikke levnet plads til lange forklaringer om, hvordan man gør det ene eller det andet. Mantraet er "Prøv dig frem". Flere af opskrifterne er på tre linjer, og der er ingen billeder af arbejdsgangene. Hvordan fjernes stivere fra blækspruttearme? Hvad vil det sige, at kødet på en fisk "skrider ud"? Hvordan ved man, at tomat giver "syrlighed" og persille "kant"? Det er nogle af de spørgsmål, der naturligt dukker frem undervejs. Og svaret på alle spørgsmål er, at man prøver sig frem og ser, hvad der sker. Dermed egner kogebogen sig hverken til nybegynderen eller bangebuksen.

Masser af humoristiske kommentarer
Det bedste ved opskrifterne er næsten de små sjove kommentarer, som følger med mange af opskrifterne. F.eks. skriver forfatteren, at man efter at have serveret skaldyr kan samle alle resterne i en gryde, som står og simrer i gløderne sammen med det halve glas hvidvin, som hende, der er gået hjem med børnene har efterladt. Det skulle give en dejlig bouillon, som gæsterne kan søbe op med brød.

Blæreværdi
Blæreværdien ved denne bog kan ligge på et meget lille sted. Hvem har dog fundet på at beklæde den med orange stof, der bare suger fedt, så man ikke kan have den ude ved grillen, og så den bare står og skriger op ved siden af de lidt mere neutralt farvede bøger i bogreolen? Tricket må være, at man læser opskriften - tre linjer bør det kunne lade sig gøre at huske udenad! Så kan man gemme den orange bog væk nederst i det mørke skab, mens man går ud og brillerer med sin kunnen foran gæsterne.

God inspiration
Bogen er fyldt med lækre billeder og appellerer til folk med et solidt kendskab til madlavning, som ikke er bange for at kaste sig ud i nye kulinariske forsøg og udfordringer og i øvrigt er ejere af en enorm grill og en samling gryder og pander, som gerne må komme i kontakt med grillkul, sod og andre lækre sager, som følger med det at grille.

Bogen giver inspiration til en anden måde at grille på, f.eks. ved at kaste avisindpakkede fisk ind i gløderne, lave grillede grøntsager og sågar dessert på grillen. Der gives også gode anvisninger til brugen af de ting, der bliver til overs, og som man tit ender med at smide væk, fordi man ikke ved bedre.

Det havde dog været rart med nogle billeder af arbejdsgangene. Hvordan man slagter en hummer er f.eks. ikke almen viden for ret mange mennesker, og det er nok de færreste, som har lyst til at prøve sig frem i den situation.

Boserups hjemmeside kan der fås opskrifter, tips og tricks, som kan bruges som supplement til kogebogen.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Henrik Boserup: Grill
Forlag: Lindhardt og Ringhof
Sider: 224
ISBN: 9788711434963