Flere nyheder

 
Litteratur
Farvel egofest

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Farvel egofest
Ons. 15. apr. 2009


"
Farvel egofest - Og goddag til formål og fællesskaber" er en bog, som beskriver det fokus, der har karakteriseret - særligt danskernes - bevidsthed og tankesæt i de sidste 30 år, og de nye tendenser, der ifølge forfatter Emilia van Hauen vil præge fremtiden. Fra et selvcentreret fokus med egoet i centrum til et verdens- og fællesskabs-orienteret fokus.

Udgangspunktet er hendes model "eksistensmatrix", baseret på to akser, hhv. produktion - reproduktion, som har med originalitet og skabertrang at gøre, og autonomi - fællesskab, som stiller selvstændighed/ego overfor fællesskabet.

Denne krydsmatrix giver en opdeling i 4 felter, som hun beskriver som fire livsformer - hhv. egofest, guruisme, voksenkultur og co-creation.

Hver af de fire udgør ifølge van Hauen en større eller mindre del af os alle, selvom det er meget forskelligt, hvor meget hver del udgør, og der er, som hun redegør for, også nogle meget tidstypiske tendenser til, at bestemte livsformer er dominerende i bestemte perioder.

Hun beskriver igennem bogen de fire livsformer, deres oprindelse, tegnene på dem, det, de medfører, og hvordan, man kan bruge dem aktivt.

Og det giver faktisk et rigtig godt billede af, hvor man selv står, hvilket "livsformål" man har, og om man egentlig lever efter den livsform, man gerne vil.

Van Hauens tese er, at vi bevæger os fra en periode, hvor egofesten, individet og den personlige succes var dominerende mod en periode, hvor det dominerende er fællesskabet og det fælles arbejde mod et større mål samt en evne til at se udover sin egen næsetip og ikke kun tænke i, hvad der er godt for én selv lige nu, men nærmere tænke i, hvad der er godt for verden i fremtiden.

Hun har mange rigtig interessante betragtninger med, og bogen giver en god forståelse for de værdier, vi kommer fra, og de værdier, vi bevæger os imod. Og så er det forklaret på en let forståelig og overbevisende måde.

Det er interessant og vedkommende for os alle - bestemt ikke kun for sociologer og andre, der er mere end almindeligt interesseret i menneskelige relationer, handlingsmønstre og livsformer.

Alle kan være med - og der er uden tvivl rigtig meget inspiration, oplysning og givende læsning for den brede befolkning, så forhåbentlig er der mange, der får hevet den ned fra boghylden uden at lade sig skræmme af, at den nok vil være at finde under sociologisk faglitteratur.

Klart anbefalingsværdig.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Emilia van Hauen: Farvel egofest.. Og goddag til formål og fællesskaber
Forlag: Akademisk forlag
Sider: 244
ISBN: 978-87-5004-095-8