Flere nyheder

 
Litteratur
Coraline

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Coraline
Man. 11. maj 2009

Coraline er en ganske almindelig pige, der bor i et usædvanligt hus. Helt i tråd med genren er der en dør, der fører ind til en parallelverden, hvor Coraline har en rolle at spille. Her møder hun sin anden mor, og hun tvinges til at handle for andres skyld. En uhyggelig og spændende bog, der fanger angsten og kedsomheden meget præcist.

Voksne er generelt kedelige og grænsende til at være stupide. Godt, at man aldrig bliver sådan en. Men Coraline er udstyret med to af slagsen, henholdsvis sin mor og far, og kedsomheden er til at tage og føle på. Det eneste opløftende ved den grå og triste hverdag er det hus, hvor Coraline bor. Ikke bare stedets beboere er særlinge i verdensklasse, men også selve huset rummer rum og verdener, der blot venter på at blive opdaget. Og det gør Coraline så. Bag den tilmurede dør finder hun en far og en mor, der venter på hende, og som vil give hende, hvad end hun måtte ønske. Eneste ultimatum er, at Coraline ligesom dem udskifter sine øjne med knapper. Det nægter hun, og i stedet tager hun kampen op mod den anden mor, der helt bogstaveligt har flere lig i lasten.

Handlingen er temmelig banal, men alligevel er spændingen overraskende god og velfortalt. Coralines samtaler med katten er ganske flotte og til tider en smule morsomme. Dog fornemmer man hurtigt den andens mor kompatibilitet og væsen; hun må og skal standses.

Illustrationerne er lige i øjet, og det er dem, der tvinger denne udgivelse på gaden. Russell har godt styr på Gaimans karakterer, og uhyggen er fanget med en fin streg. Selv de nok så mærkelige knapper i stedet for øjne, er skræmmende og lige netop så fremmedartede, at man ikke for alvor tror at Coraline ville falde for fristelsen. Alt i alt en sammenhængende og læseværdig udgivelse.

Grafiske noveller vinder mere og mere frem. I den sammenhæng er denne udgivelse en smuk og elegant en af slagsen. Som læser er man fanget af handlingen, men ligesom sproget i en roman kan fange ens opmærksomhed, ligesådan fanger billederne her an i bevidstheden, og man ser herigennem den berigelse som romanen får tilført.

Denne udgivelse anbefales varmt, og så kan man kun glæde sig til filmudgaven, der er lige på trapperne.

Køb bogen på saxo.dk

Neil Gaiman: Coraline
Illustreret af P. Craig Russell
Forlag: Høst og Søn
Sider: 188
ISBN: 978-87-638-1088-3