Flere nyheder

 
Litteratur
365 hverdagsretter

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
365 hverdagsretter
Tir. 26. maj 2009

Trine
Hahnemann har tidligere udgivet bogen "Skøn mad hver dag", hvor hun ligeledes slår et slag for bevarelsen af det gode måltid også - og måske især - til hverdag. I "365 Hverdagsretter" har Trine Hahnemann forsøgt at komponere hverdagsretter til hele året, som både tager hensyn til de seneste sundhedsanbefalinger og sæsonvariationen.

Godt initiativ, men ikke helt gennemført
Opskrifterne i kogebogen er delt ind efter sæsoner på året, og der er bogstaveligt talt en opskrift pr. dag med en markering af lørdagsretterne, som ofte er lidt mere tidskrævende. Bogen er ikke for nybegynderen, men kan bruges af alle, der har bare en smule kendskab til madlavning. Der er angivet tidsforbrug for nogle af opskrifterne, men desværre ikke for dem alle, hvilket gør det sværere at overskue, om man kan nå at lave de enkelte retter. Kogebogen har det desuden med at klappe sammen under brug, hvilket gør den til en pestilens at have med i køkkenet, men i det mindste kan siderne tørres af. Forfatteren skriver i forordet, at de retter, der tager kortest tid at lave, er placeret på ugens første dage, hvorimod opskrifterne kan være mere tidsskrævende fredag, lørdag og søndage. Alligevel er det lykkedes hende at lægge en opskrift på en pizza, som sammenlagt kommer til at tage 1½ time at lave, på en onsdag uden nogen form for tidsbesparende forslag i form af at købe dejen færdig, eller lave den som koldhævet.

Lidt for meget dameblad
Flere af opskrifterne i bogen er på gedigen hverdagsmad, som ikke kræver ret lang tid i køkkenet, når man kommer hjem efter en lang arbejdsdag, og ungerne er sultne. Ind i mellem går der dog lige lovligt meget dameblad i opskrifterne. Når listen over ingredienser fylder en hel side og en opskrift indeholder 4-5 forskellige "småretter", er der ikke meget hverdagsmad over det længere. At komme hjem fra arbejde og skulle binde an med en kødret, tomatsauce, guacamole og så lige koge ris til, kan man nok kun klare, hvis det er en dag, man kommer tidligt hjem.

Ringe hjælpefunktioner
Når forfatteren har gjort sig den ulejlighed at opdele opskrifterne efter sæson og oveni købet anbefale at folk abonnere på en grøntsagskasse, havde det absolut været formålstjenligt at indrette registeret således, at det var muligt at slå opskrifter op efter hvilke grøntsager, man havde i køleskabet. Hvis man abbonnerer på en grøntsagskasse, sker det netop ofte, at man står med 2 kg gulerødder, et blomkål eller 5 porre og ikke aner, hvad man skal bruge det til. I sådan et tilfælde ville det være skønt at kunne slå op under f.eks. "gulerødder" i kogebogen og så få en henvisning til opskrifter, hvor denne ingrediens indgår. Der gøres heller ikke meget ud af at give forklaringer på eksotiske ingredienser eller ord såsom puylinser, pancetta eller sambal oelek.

Mindre tilbehør og flere køkkentips, tak!
Initiativet med at lave en bog om hverdagretter er prisværdigt, da det ofte er her, man savner inspiration til madlavningen. Der er mange gode opskrifter i bogen, selv om der nogle gange er lige lovligt meget forskelligt tilbehør til de enkelte retter. Bogens register er fint og brugbart, men ikke helt oppe at ringe, da det som sagt ikke er muligt at søge opskrifter ud fra ingredienser. Forklaringer på eksotiske ingrediensnavne er ikke-eksisterende og det lille afsnit med køkkentips er nærmest til grin.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Trine Hahnemann: 365 hverdagsretter
Forlag: Lindhardt og Ringhof
Sider: 416
ISBN: 9788711432341