Flere nyheder

 
Litteratur
Woolfs Til fyret genudgivet

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Woolfs Til fyret genudgivet
Tor. 4. jun. 2009


Virginia Woolfs roman fra 1927, der er blevet stående som hendes mesterværk,
udsendes nu atter på dansk. Der er selvfølgelig tale om den korte roman "Til fyret", og scenen er sat omkring den moderlige Mrs. Ramsay og hendes hus. Woolf er uden tvivl en dygtig forfatter, og denne udgivelse viser, at hun hører til blandt de allerbedste.

Man husker sikkert Nicole Kidmans Woolf fra filmen The Hours, der var en filmatisering af Michael Cunninghams roman af samme navn. Man ser den skrøbelige Virginia, der mod slutningen modigt lader sig tage af dage i flodens rivende strøm. Trist, men ikke desto mindre selve nerven i Woolfs liv. På mange måde fremhæves hun som en forkæmper for kvinders rettigheder, ikke mindst smøren "A Room of One's Own" læses som et udtryk herfor. Nu foreligger så endnu en oversættelse af hendes mesterværk, der følger efter en mindre serie af Woolf-relaterede udgivelser de seneste år. Og tak for det. Woolf er på alle måder uundværlig, når man først har lært hende og hendes værker at kende. Hun skriver på en særegen lyrisk facon, der til tider leder tankerne hen på James Joyce og den stream of consiouness, som han mestrede, men Woolf fremstår fuldkommen unik, og hendes sprog er pertentligt og graciøst.

Som altid er kvinden i centrum. Mrs. Ramsay er en husmor, der med sine 8 børn og verdensfjerne mand befinder sig midt i begivenhedernes centrum. Skildringen af de enkelte personer foregår igennem en distinkt og følsom kaskade af indre monologer, hvor synsvinklen let hopper fra person til person, uden dog nogensinde helt at forlade Mrs. Ramsay. Selve handlingen skal ikke røbes i detaljer her, idet den overrasker og tager en drejning, som virkelig intensiverer bogens tone. Den ene smukke passage følger den anden, specielt behandlingen af den ugifte kunstner Lily Briscoe og dennes betragtninger er virkelig romankunst, når den er bedst. 1. verdenskrig sætter en brat stopper for de lykkelige begivenheder, og det indre liv vendes på vrangen, men på Woolfs stille facon.

Oversættelsen virker til tider en smule haltende og kluntet, men det må kræve et større kendskab til originalteksten at afgøre, hvorvidt dette skyldes oversætteren eller Woolfs særegne sprog. Dog er det en smuk udgivelse, der efterhånden cementerer Rosinantes klassikerserie som ambitiøs og velvalgt. Forordet af Merete Pryds Helle er lige i øjet, og selve den efterhånden legendariske middag, Boeuf en Daube, som første del af romanen udspiller sig om, efterfølges af en gangbar opskrift.

Virginia Woolf: Til fyret
Forlag: Rosinante
Sider: 217
ISBN: 978-87-638-1133-0