Flere nyheder

 
Litteratur
Spellman arkiverne

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Spellman arkiverne
Tir. 23. jun. 2009

En anderledes krimi om en langt-ude-i-tovene familie, hvor alle er privatdetektiver i familiefirmaet i San Francisco. Lillesøsteren til bogens hovedperson Izzy er forsvundet, og langsomt får vi indblik i de indviklede Spellman-intriger. For det er ikke en sød, enkel familie. De er snushaner med liv og sjæl, og alle har noget snavs på alle..



Isabel Spellman - også kendt som Izzy - er 28 år, og alt hun kan og kender til er livet og arbejdet som privatdetektiv. Da hendes lillesøster forsvinder, bliver hun anklaget - og mens vi følger afhøringerne af Izzy hos politiet, folder historien sig langsomt ud. Og den er absolut ikke ligetil. Alle i familien har noget på hinanden. Selvom historien tog sin fart, allereda da den fordrukne Onkel Ray flyttede ind (hvilket fik den nu bortkomne lillesøster Rae til at erklære ham krig), så falder den også sammen med, at Izzy bliver droppet af den pæne tandlæge Daniel og samtidig rager uklar med sin mor og far. Dette finder sted som en række episoder kaldet Spellman-krigene, og her er blandt andet både den interessante Tenniskrig, Nederdelekrigene, Tandlægekrigen samt ikke mindst Rae og Ray-krigen.

Det er en (slags) krimi, men det er også en humoristisk fortælling om hovedpersonen Izzy, der desperat forsøger at få styr på sit liv. Men det er svært at leve i en detektivfamilie. Eksempelvis kommer man virkelig under luppen, når man som måske kommende svigersøn/datter når så langt som til familiemiddagen.. selvom alle selvfølgelig allerede på forhånd har styr på det væsentligste qua deres efterforskningsvirksomhed, der ikke kun bruges i arbejdstiden, men også i vid udstrækning i alle andre aspekter af deres dagligdags liv. Selvom man følger Izzys kiksede forhold til mænd og livet i al almindelighed, er det absolut ikke kun en bog for kvinder. Den rammer bredt med sit underholdende og hovedrystende persongalleri.

Bogen, der er Lisa Lutzs debutroman, er første af indtil videre 3 bøger, hvoraf den sidste netop er udkommet i USA. Spellman arkiverne er desuden på vej som spillefilm fra Paramount Pictures.

En femikrimi - eller chicklittens flabede kusine -er bogen blevet kategoriseret som, og den definition er jeg måske nok ikke helt enig med. Bogen er et forfriskende anderledes pust i sin helt egen genre! Den er sjov, underholdende og fængende. God sommerferielæsning!

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Lisa Lutz: Spellman arkiverne
Forlag: People's Press
Sider: 335
ISBN: 978870556323