Flere nyheder

 
Litteratur
Iqbal Farooq og den indiske superchip

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Iqbal Farooq og den indiske superchip
Ons. 24. jun. 2009


Manu Sareens serie om Iqbal Farooq, hans skøre familie og de mennesker, der bor i hans opgang, er på højde med Bjarne Reuters bøger om Bertram og hans tre søskende eller Dennis Jürgensens serie om Freddy og monstrene. Når Manu Sareen samtidig bygger handlingen op omkring faktiske hændelser, kan det næsten ikke blive bedre.

Iqbal Farooq og den indiske superchip begynder med, at Iqbals skøre onkel bliver døbt ved en fejltagelse. Herefter "låner" onkelen en motorcykel, som er parkeret foran Helles Øgler, fordi han lige vil prøve en tur. På en tur til zoologisk have, får Iqbal foræret en indisk chip, som bliver brugt til at skyde ind i elefanter, så man har mulighed for at finde dem med en GPS. Ved et lynnedslag bliver den indiske chip ladet så voldsomt op, at den bliver til en superchip, som Iqbal mener kan løse verdens energiproblemer. Problemer bliver der dog mere end rigeligt af for Iqbal på grund af superchipen. Hver gang han prøver at aflevere superchippen til myndighederne, kommer der noget i vejen, og der er pludselig mange, der gerne vil have fingrene i den indiske superchip.

Den tredje bog i serien om Iqbal Farooq og hans skøre familie er skrevet for børn. De mindre børn kan more sig over den skøre fortælling, mens de lidt større børn vil kunne forstå referencerne til aktuelle begivenheder og personer og opfatte den dobbelte betydning i bogens humor. Handlingen er sjov, til tider farceagtig, men aldrig kedelig, da der er tempo på handlingen hele vejen igennem.

Stort set alle personer i bogen er karikaturer, hvor de enkeltes ejendommeligheder køres så langt ud, at det bliver morsomt. Indvandrere, som prøver at lave penge på alt og platter sig igennem tilværelsen uden at ville lave nogen form for lovlydigt arbejde, andre indvandrere, som vil gøre hvad som helst for at passe ind i deres nye samfund og gamle hvide mænd, som er overbeviste om, at indvandrerne er ude på at overtage Danmark og har alle mulige fordomme om indvandrere. Der er selvfølgelig også en velmenende og forstående skolepsykolog, arabere med mafiatendenser og en motorcykelbande, hvis medlemmer er lige så store og muskuløse, som de er dumme. Alt bliver sat på spidsen i bogens handling, men der er ingen tvivl om, at det er en udstilling af alle de fordomme, som findes i samfundet i dag, samtidig med at det også bare er en sjov bog.

Manu Sareen har virkelig formået at tage arven op efter Bjarne Reuter og Dennis Jürgensen. Det er en sjældent velskrevet bog for både drenge og piger i alle aldre. Handlingen er morsom og tempofyldt, og det er fedt, at aktuelle begivenheder inddrages i handlingen. Man kan kun beundre forfatteren for at have fantasi til at flette aktuelle begivenheder ind bogens handling.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Manu Sareen: Iqbal Farooq og den indiske superchip
Forlag: Carlsen
Sider: 196
ISBN: 9788711435915