Flere nyheder

 
Litteratur
De flyvende Troutmans

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
De flyvende Troutmans
Ons. 26. aug. 2009

"De flyvende Troutmans" er Miriam Toews' fjerde roman, i 2006 udgav hun "Livet som det kunne have været", som blev en international bestseller. Spørgsmålet er, om "De flyvende Troutmans" kan nå lige så langt. Historien er bygget op ligesom de kendte roadmovies, hvor personerne og deres forhold udvikles på vejen.




Hattie bor i Paris, og hendes kæreste har netop meddelt hende, at han vil tage ud til en ashram i Indien, hvorfra de vil kunne holde kontakt via telepati! Herefter ringer hendes niece Thebes midt om natten og beder hende om at komme hjem fordi hendes mor, Hatties søster Mim, bare ligger i sengen, og Thebes bror Logan har problemer med skolen. Hattie haster hjem, får Mim indlagt og får derefter den tvivlsomme idé at sætte de to børn på henholdsvis 11 og 15 år ind i bilen for at køre ud at lede efter børnenes far, som de ikke har haft forbindelse med i 10 år.

Historien er en slags litteraturens svar på en roadmovie, hvor hovedpersonerne er spærret inde med hinanden i en bil det meste af tiden og må interagere på godt og ondt med hinanden...

De flyvende Troutmans er en mærkelig bog om skæve, utilpassede individer og deres kamp for at passe ind i tilværelsen og med de mennesker, de er tætte på. Den handler også om, hvad det vil sige at være en familie, hvor det forventes, at man stiller op for hinanden og hvor hårdt dette forventningspres kan være, især for børnene, som ender med at føle sig meget splittede. Samtidig er det også tydeligt, at hovedpersonernes kærlighed til hinanden er det smøremiddel, som får det hele til at fungere og forhindrer, at tingene ramler sammen. Man er parat til at strække sig utroligt langt for dem, man elsker.

Historiens hovedpersoner har hver især deres forskelligartede problemer. Mim har nogle psykiske problemer, som lægen ikke kan finde nogen forklaring på. Hattie lider under altid at have frygtet for sin søsters liv og lever som voksen med frygten for at miste dem, hun elsker, og hun foretager stadig nogle uheldige valg i form af de mænd, hun er kærester med. Både Logan og Thebes er meget påvirkede af deres mors tilstand, men reagerer vidt forskelligt. Logan har trukket sig ind i sig selv og har samtidig teenageproblemer, mens Thebes nærmest har mistet jordforbindelsen og snakker konstant.

Man kan spørge sig selv, hvorfor romaner for voksne altid skal handle om underlige mennesker, som reagerer på uhensigtsmæssige og ikke mindst urealistiske måder, hvorefter der skal tærskes langhalm på den udvikling, der foregår med dem i løbet af den tid, romanen beskriver. Handlingen virker langtrukken, urealistisk grænsende til det uinteressante, og man griber sig selv i at ønske, at de dog snart må finde børnenes far så historien kan få ende. Om de finder ham eller ej skal ikke røbes her, det må den interesserede læser dykke ned i bogen for at finde ud af.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Miriam Toews: De flyvende Troutmans
Forlag: Tiderne skifter
Sider: 232
ISBN: 9788779733244