Flere nyheder

 
Litteratur
Pindsvinets elegance

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Pindsvinets elegance
Fre. 11. sep. 2009

Muriel Barberys "Pindsvinets elegance" var for nogle år siden bogen, alle talte om i Frankrig. Om de danske læsere bliver lige så fortryllede er for tidligt at sige. Humoren og det poetiske livssyn har den til fælles med Amelie fra Montmartre, og det borger jo for succes. Man er i godt selskab, men bogen rummer også én japaner for meget.


Bogens to fortællere bor i en herskabelig ejendom i Paris. Renée Michel er 54 år og portnerske, Paloma er 12 år og yngste datter i en af de rige familier. Renée er lidenskabeligt optaget af kunst og filosofi, der på mange måder udgør hendes egentlige verden, mens portnerjobbet blot er et skinliv. Renée gør, hvad hun kan for at skjule sin identitet som belæst og beåndet. Derfor forsøger hun at leve op til bougeoisiets forestillinger om, hvordan en portnerske ser ud og lever sit liv. Tv'et kværner derudaf i forstuen, men Renée sidder inde bagved og læser Husserl og Tolstoj. Renée lever altså i en konstant spændning. Hun gemmer sig bag de riges fordomme og vil ikke afsløres. Men samtidig foragter hun jo arrogancen, denne indbildte forrang og frygter, at hendes virkelige jeg en dag vil tale over sig.

Den meget intelligente Paloma møder, akkurat som Mme Michel, ikke megen forståelse i sin omverden. Hun er træt af sin selvoptagede storesøster, der tror, at hun kan tillade sig hvad som helst, fordi hun er rig og læser filosofi på École Normale Supérieure. Træt af sin mor, der tror, at hun er en god socialdemokrat, fordi hun ind i mellem husker at lade som om, hun er på lige fod med de lavere klasser. Træt af sin far, der hellere vil skælde sin datter ud end lade én af sine højrøvede venner tabe ansigt, fordi han har misforstået reglerne i spillet Go. Paloma er så træt af det hele, at hun beslutter at begå selvmord på sin 13-års fødselsdag. Men inden hun går så drastisk til værks, vil hun dog prøve, om livet kan overbevise hende om det ufornuftige i hendes beslutning.

Pindsvinets elegance er fuld af præcise formuleringer og tanker om tilværelsen. Et musikstykke beskrives som "perfektionen midt i tilværelsens strøm" og livets formål som at finde frem til "evigheden i øjeblikket". Selve plottet ligger i de to heltinders hemmelige forehavender. Ingen ønsker for alvor at gemme sig hele tiden, og vi ved jo, at Mme Michel er dømt til at blive set på et eller andet tidspunkt. Og tænk hvis Paloma ikke fandt noget, der var værd at leve for? Et vendepunkt i romanen kommer, da japaneren Kakuro Ozu gør sit indtog i huset. Pludselig bliver de misforståede hørt og de undseelige set.

Der er en fantastisk stemning i Pindsvinets elegance. Portnersken i sin portnerhule. Te med den portugisiske rengøringskone. Folk der kommer og går i huset. Nogle der ringer på, og Renée, der med vittigt og skarpt intellekt piller dem fra hinanden. Også alvorsfulde stunder i ensomhed, som da Renée har følgende overvejelse om døden: "Døden skræmmer mig ikke (...), men ventetiden er uudholdelig (...). Jeg sætter mig i køkkenet i stilhed uden at tænde lyset, og jeg mærker absurditetens bitterhed. Jeg lader tankerne vandre."

Der er umiskendeligt nogle poetiske, filosofiske og samfundskritiske pointer i romanen, og de skal nok finde vej til mange læseres hjerter og hjerner. Men når romanen f.eks. postulerer, at den gode kunst er som en sprække i tiden, så må man formode, at den også selv ønsker at være et kunstværk, der udgør en sådan sprække. Og som helstøbt kunstværk kommer den lidt til kort. Dynamikken fungerer ikke helt. Det er som om, de to fortællere er alt for ens i deres tankegange. Man får lidt mistanke om, at den filosofiuddannede forfatter ikke har været i stand til at finde på andet end den filosofiske og analytiske type. Og så er der den japanske herre. En drømmeprins, men en kedelig en af slagsen. Han tjener et tydeligt formål i dette eventyr, men samtalerne mellem Renée og denne glatte, prefekte japaner med den helt rette smag inden for ALT hører til romanens lavdepunkter. Pindsvinets elegance skal først og fremmest anbefales for sin parisiske stemning og sine fortælleres morsomme og kloge selskab. Så må man leve med, at historien bliver for konstrueret og ikke helt så elegant.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Muriel Barbery: Pindsvinets elegance
Forlag: Tiderne Skifter
Sideantal: 376
ISBN: 9788779733435