Flere nyheder

 
Diverse
Jan Gintberg: Fremtid.nu

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Jan Gintberg: Fremtid.nu
Man. 5. okt. 2009


Man ikke bare klukker af grin, man ligger foroverbøjet og brøler af grin i stolene til Jan Gintbergs nyeste standup-show, som involverer både samfundssatire, tidsrejser og parforholdsproblemer i en stor pærevælling, godt krydret med Gintbergs mange improviserede indfald. Gintberg regnes, med rette, blandt Danmarks største komikere.

Showet Fremtid.nu falder i to dele. I den første del ligger fokus på samfund og politik, emner som ikke ret mange komikere tager fat i, men hvor Gintberg hurtigt fremstår som en person, der følger med i begivenhederne i ind- og udland og reflekterer over dem, vender det hele på hovedet, bagvendt og på siden, hvorefter resultatet præsenteres for et totalt uforberedt publikum.

Anden halvdel af showet begynder med at tidsrejser endelig bliver mulige, hvorefter en 40 år ældre Gintberg spadserer ind på scenen. Denne del er ren improvision, for publikum opfordres nu til at stille spørgsmål om fremtiden, som Gintberg på 89 år så skal besvare. Publikum er lidt langsomme om at komme i gang, men derefter bliver der spurgt både om Gilette-barberblade, OL i Rio og robotter. Efter et stykke tid skal Gintberg 89 år af sted igen, for det er farligt, hvis man møder sig selv, - det var det der skete for Michael Jackson! - så han forsvinder igen, og så kommer nutids-Jan Gintberg ind på scenen, og fokus ligger nu på parforholdet og de udfordringer, der kan være der.

Showets store clou eller morale er, at man ikke skal være bange for fremtiden, man er ikke forprogrammeret til en bestemt skæbne, man bestemmer selv, hvordan fremtiden skal være, og er man ikke tilfreds med perspektiverne, har man mulighed for at ændre retning.

Showet er et stand-up one-man show, hvor Jan Gintberg er alene med publikum i ca. to timer med en pause midtvejs.

Showet er både ustyrligt morsomt og af virkelig høj klasse. De fleste andre komikere kan ikke lave stand-up, uden at det skal handle om pik og patter. Jan Gintberg nøjedes med at kommentere, at han mener Pia Kjærsgaards næse ligner en pik, og herefter var vi på intet tidspunkt under bæltestedet i resten af showet. Hvor er det befriende og forfriskende, at det rent faktisk godt kan lade sig gøre at lave god stand-up uden at det skal være lummert.

Jeg har sjældent moret mig så meget, som jeg gjorde denne aften i Musikhuset Aarhus. Jan Gintberg har en sublim evne til at fremmane indre billeder hos publikum, han er skarp som et barberblad (muligvis ét fra Gilette!) til at observere og få noget morsomt ud af dagligdags situationer, som vi andre normalt ikke tænker over, og det er netop denne evne, der kendetegner en virkelig stor komiker.

Fremtid.nu blev anmeldt den 3.10. i Musikhuset Aarhus. Jan Gintberg fortsætter sin turné med showet rundt i landet indtil 7. november

Se datoer og spillesteder for turnéen