Flere nyheder

 
Litteratur
Ti vandringer i New York

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Ti vandringer i New York
Fre. 9. okt. 2009



Journalist Anne Mette Lundtofte, som har boet i New York i knap et årti, tager os - som bogens undertitel afslører - med på "Ti vandringer i ti newyorkeres fodspor".
Med udgangspunkt i ti meget forskellige personer, tager hun os med ind i 10 meget forskellige områder i New York, hvortil hver af dem har særlig tilknytning.

Det er ikke en guidebog - men den er fin som ren hyggelæsning eller en smule inspiration og tips for den, der ønsker at opleve mere af New York end bare guidebøgernes top ti. Det er først og fremmest historier om mennesker - om nogle af byens beboere, som hver især har deres tilknytning til bestemte områder.

Men det er historier, som de her fortalte, en by som New York bygger på. Og derved bliver det også til en fortælling om byen New York, og om lidt af den sjæl, der gennemløber alle de meget forskelligartede områder i en by i konstant udvikling og forandring.

I midten af bogen er der et groft oversigtskort, der viser beliggenheden af de 10 områder, der beskrives i bogen - Harlem, Upper West Side, Upper East Side, Midtown, Grand Central Terminal, East Village, Lower East Side & Soho, Tompkins Square Park, Brooklyn samt Ground Zero.

Hvert afsnit indledes med en meget kort intro til denne del af New York, et kort oprids af dens historiske og nutidige karakteristika, og en kort introduktion af afsnittets fortæller/hovedperson. Det er de 10 hovedpersoner, der bestemmer, hvor de vil tage os hen, og hvilken historie de vil fortælle os. Bogens forfatter lader ganske fint historierne leve selv, følger bare med, og sætter rammerne op for historierne og bogens sammenhæng. Vi får fortalt deres historier, og introduceres til nogle af de steder i New York, der på den ene eller anden måde betyder noget særligt for dem.

Og det er meget forskellige steder, vi kommer hen og meget forskellige personer, vi møder. Til jazzkoncert i en 3-værelses lejlighed i Harlem, et lidt tilfældigt møde med manden, der angiveligt skulle have dræbt Malcolm X, og en tur til restaurant Gino, hvor de største amerikanske stjerner kommer og spiser, er blot nogle af de steder, vores hovedpersoner introducerer os til.

Selvom det bestemt ikke skal ses som en guidebog om New York, er der lidt anderledes inspiration at finde i bogen. Der er angivet adresser og metrostationer på de forskellige steder, som nævnes, så det er lige til at gå til for den, der selv gerne vil opleve nogle lidt andre sider af byen.

Der er billeder igennem hele bogen, men det havde bestemt ikke gjort noget, om der havde været endnu flere.

Bogen er ganske interessant og velskrevet, og dens novelle-agtige opbygning med de 10 afsnit med forskellige hovedpersoner, gør den let at gå til - og fra.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Anne Mette Lundtofte: Titel: NEW YORK NEW YORK - Ti vandringer i ti newyorkeres fodspor
Forlag: Gyldendal
Sider: 174
ISBN: 9-788702-074864