Flere nyheder

 
Litteratur
Hildegard

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Hildegard
Ons. 21. okt. 2009


Hildegard von Bingen - middelalderens vidunderbarn og fortsat i dag en jævnligt opført komponist, mens hendes forskning udi lægevidenskaben nok er forstummet. Anne Lise Marstrand-Jørgensen genopliver den populære skikkelse som dramatisk figur i en helt igennem uvidenskabelig skønlitterær fortolkning af dette kvindelige fyrtårn.

Det blev både Hildegards og eftertidens store held, at hendes mor gav sit tiende og svagelige barn til kirken. Kun formodninger kan i dag forklare, hvorfor det mærkelige barn blev givet til kirken i så tidlig en alder som otte år, og det er hér, Anne Lise Marstrand-Jørgensens 'litterære fantasi' over middelalderfænomenet Hildegard - med bogen af samme titel - har sin egentlige styrke. I at digte alle mellemregningerne ind i de historiske fakta, der omgærder Hildegards levede liv som en af det tolvte århundredes største mystikere, komponister og naturvidenskabelige tænkere.

Hildegard var ikke blot kreativ dér bag klosteret tykke mure; hun må også have været særdeles stædig og administrativt orienteret, for der skulle tilladelse fra selveste paven til, at hun kunne udgive sine værker inden for så forskellige genrer som musik, lægevidenskab og religion. Uden tvivl et vidunderbarn af sin tid og derfor interessant som studieobjekt; også i skønlitterær produktion.

Marstrand-Jørgensen har valgt at skildre Hildegard fra to vinkler - dels lever hun sig nærmest som method acting-formidler ind i Hildegards synæstetiske psykologi og anvender hendes syner og ufiltrerede perception af verden som fortælleform, dels betragter hun Hildegard med datidens mest sandsynlige blik; en skepsis over for kvinden, der diagnostisk set befinder sig et sted mellem det grænsepsykotiske og geniale.

Sproget er udadleligt og researchen ligeså. Dramaet fortælles tålmodigt uden at være anmasende, og de psykiske protuberanser i form af syner og religiøst betingede åbenbaringer holder læseren pirret i det gennemgående, men fra forfatterens side relativt ubesvarede spørgsmål: Var Hildegard von Bingen mere sindssyg, end hun var visionær?

Svaret synes ved slutningen af de knap 400 siders læsning at være klart. Det er fuldstændig underordnet, både for den historiske bevidstheds skyld og for den gode læseoplevelse. Hildegard holder.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Anne Lise Marstrand-Jørgensen: Hildegard
Gyldendal
400 sider
ISBN 9788702082180