Flere nyheder

 
Litteratur
Mælkebøtte-ild

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Mælkebøtte-ild
Lør. 24. okt. 2009


Her kommer 2. bind i børne- og ungdomsserien, der startede med "100 låger". 12-årige Henry har sammen med sin kusine Henriette fundet 99 låger på loftsværelsset, som åbner op ind til andre verdener. Eventyret fortsætter nu, hvor Henry har fundet ud af, at han stammer fra en af disse verdener og pludselig begynder at undergå en mærkelig forvandling, der får ham til at se alt på en helt ny måde.

Første bind i serien udkom på dansk sidste år. Nu er bogen genudgivet på dansk i en paperback-udgave i forbindelse med udgivelsen af anden del af serien: Mælkebøtte-Ild. Anden del følger tidsmæssigt lige efter den første, hvor Henry stadig er på sommerferie i Kansas. Tredje og sidste del af serien forventes at udkomme i USA til januar 2010.

På Henrys loftsværelse hos hans onkel Frank, tante Dotty og de tre kusiner langt ude på landet i Kansas er de 99 låger til andre steder, tider og virkeligheder endnu ikke blevet forseglet. Henry kæmper for at forstå, at hans forældre i Boston ikke er hans rigtige forældre, men at han stammer fra en anden virkelighed. Henry York er ikke blot fætter Henry eller Henry fra Boston, han er også den syvende søn af en syvende søn - og han har "det andet syn". Med det andet syn kan Henry se på en ting og se dets storhed - dets sjæl. Da han i starten af bogen ser en mælkebøtte bryde i brand ændres hele hans verden - og hans forvandling og åbning af "det andet syn" begynder:

Og et øjeblik faldt alt i hak, og han hørte det. Han så på mælkebøtten. Han hørte mælkebøtten. Han hørte det orange og det gule, han så den bitre saft i sin stængel, smagte dens ånde.

Henry nåede som barn ikke at få sit rigtige navn - det navn, der skal forme ham og hjælpe ham. Et kapløb mod tiden sætter ind, for at Henry kan nå at få sit rigtige navn af sin biologiske familie og samtidig frelse den verden og virkelighed, han stammer fra. Troldmand Darius er kommet i ledtog med den onde heks Nimiane fra landet Endor, som slap fri i bogens første del. Nimiane vil herske over alle virkeligheder, og en efter en vil de falde efterhånden som hendes magt øges.

Hvor første del af serien havde enkelte meget morsomme afsnit og nogle gode maleriske beskrivelser af Kansas, så er anden del mest af alt karakteriseret ved et hæsblæsende kapløb med tiden. Og som læser er man ude i et desperat forsøg på at finde hoved og hale i de mange karakterer og virkeligheder.

bøgernes hjemmesiden kan man (på engelsk) læse mere om serien og forfatteren, og man kan selv udforske nogle af væggens låger - hvilken ville du vælge at åbne, og hvad mon der befinder sig bag lågerne?

Bogen er, omend fantasifuld og med enkelte originale indslag, alt for uoverskuelig og kompliceret. Man når aldrig rigtig ind på livet af nogle af personerne eller verdenerne. Derfor kun et enkelt par stjerner herfra til Mælkebøtte-Ild.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

N.D. Wilsen: Mælkebøtte-Ild
Forlag: Borgen
Sider: 527
ISBN: 978-87-21-03257-9