Flere nyheder

 
Litteratur
Iqbal Farooq og julesvineriet

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Iqbal Farooq og julesvineriet
Tir. 17. nov. 2009

Bogen er fjerde bog i serien om familien Farooq, som bor i en opgang, der bedst kan beskrives som multietnisk. Denne bog er udformet som en julekalenderbog i 24 afsnit. Den er mindst lige så hylende morsom som de tidligere bøger, men i denne tages der ikke udgangspunkt i en autentisk begivenhed, som der gør i de andre.



Det er svært at sige præcis, hvad det er, der gør Iqbal Farooq-bøgerne så fantastiske. Er det forfatterens evne til at gengive unge menneskers og ikke mindst indvandreres jargon? Er det skildringen af de meget forskellige mennesker, som bor i opgang med familien og ikke mindst alle fordommene, der ramler sammen med den politiske korrekthed fra de såkaldt etniske danskere? Der kan være mange andre grunde foruden det ovenstående til, at serien har vundet adskillige priser heriblandt Orlaprisen i 2008.

I de tidligere bøger har forfatteren taget udgangspunkt i en autentisk hændelse feks. politikken omkring faderhuset på Nørrebro. Denne hændelse har han så spundet en velgennemtænkt historie over, tilsat en masse indvandrer-slang, fordomme, karikaturer, mv. og fået tre fantastisk underholdende bøger ud af. Med denne bog forsøger forfatteren sig med en ny fremgangsmåde, og samtidig tager han nogle figurer, vi har mødt i en af de tidligere bøger i serien, ind igen.

I Iqbal Farooq og julesvineriet har Iqbals far besluttet, at familien skal fejre dansk jul for hele opgangen - desværre er der ikke rigtig andre, der vil være med til det. Iqbals far gør dog alt, hvad han kan, for at overbevise de andre, og det betyder blandt andet uddeling af adventsgaver og afholdelse af dansk julefrokost, hvilket gør hr. Wibrandt fra 2. th. næsten blød i knæene. Samtidig er der nogen, der stjæler julepynt i hele København, og da rådhusjuletræet bliver stjålet, beslutter Iqbal og hans bror Tariq sig for at efterforske mysteriet, som viser sig at involvere både overborgmesteren og politidirektøren, samt nogle skumle kinesere og et atomkraftværk.

Sideløbende med efterforskningen skal der for første gang fejres jul på Iqbals skole, godt nok skal det være en multietnisk jul, har skoleinspektøren sagt, men dog jul, hvilket giver anledning til, at der skal være Lucia-optog, med Muhammed som Luciabrud, for at det skal være rigtigt multietnisk! Klasselæreren Jeppe kommer også på glatis, da han skal forklare, hvad forskellen er på Jesus, Gud og Helligånden, og hvordan alle tre kan være den samme. Det fører til den naturlige konklusion, at Jesus kom fra en skilsmissefamilie, hvor Gud skred fra Maria inden barnet blev født og Josef er papfar til Jesus! Særdeles underholdende.

Iqbal og julesvineriet er en værdig efterfølger til de tre andre bøger. Det er modigt af forfatteren at binde an med en ny form, men bogen kan bestemt ikke klandres for ikke at være morsom, og det er rigtig godt, at der bores godt og grundigt i den politiske korrekthed personificeret ved skoleinspektøren, som gør alt for at virke åben og tolerant og for alt i verden ikke vil støde nogen.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Manu Sareen: Iqbal Farooq og julesvineriet

Forlag: Carlsen

Sidetal: 258

ISBN: 9788711420140