Flere nyheder

 
Litteratur
Paul Sussman: Den skjulte oase

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Paul Sussman: Den skjulte oase
Tir. 1. dec. 2009



Forfatteren Paul Sussman er uddannet arkæolog, og i hans nye roman "Den skjulte oase", som hovedsagligt foregår forskellige steder i Egypten, gør han dygtigt brug af sin enorme faglige viden. Romanens styrke ligger i et fantasifuldt, spændende og hæsblæsende plot, hvor trådene først udredes til allersidst
.

Den skjulte oase foregår over flere forskellige tidsepoker og på flere forskellige steder; derudover optræder nogle personer på tværs af disse epoker og steder, hvilket skaber en vis forvirring i første del af bogen.
Handlingen begynder i Egypten år 2153 før Kristus, hvor en gruppe præster begår selvmord efter at have gemt en mystisk genstand i ørkenen, formodentlig i den skjulte oase.
Mange år efter, i 1996, forsvinder et fly med en hemmelig last ombord i et uvejr over den egyptiske ørken. Uanset hvor mange fly der sendes ud for at finde det forulykkede fly, er og bliver det væk.

23 år senere finder nogle beduiner et indtørret lig i ørkenen, liget har en række ting på sig, som beduinerne tager med sig for at overgive til Alex Hannen, en ung geolog, som har brugt en del år på at udforske den egyptiske ørken. Alex har i mellemtiden begået selvmord, og hendes søster Freya Hannen modtager i stedet tingene fra ørkenen. Dermed er Freya pludselig viklet ind i et nervepirrende hændelsesforløb, hvor det er svært at vide, hvem man kan stole på.

Romanen byder på både kærlighed, jalousi, religion, politik og en masse andre ingredienser, som sikrer en spændende læsning, hvor læseren ikke altid kan gennemskue, hvad der foregår og hvorfor, før han/hun når de allersidste sider.

Forfatterens stil ligger tæt op ad Tom Clancys eller Robert Goddards. Begge forfattere anvender ofte en romanstruktur, der inkluderer en forhistorie, hvis betydning først står klart, når man kommer et godt stykke ind i bogen. Ligesom de to ovennævnte forfattere, forstår Paul Sussman også kunsten at holde tempoet i romanen og hele tiden overraske læseren.

Romanen slår i begyndelsen flere forskellige historier an, hvilket denne anmelder fandt drønirriterende, da det forstyrrer sammenhængen og gør plottet svært overskueligt. Den enkelte historie er dødspændende, men så afsluttes den og en ny påbegyndes i en ny tid, et nyt sted og med nye karakterer. Forfatteren har en imponerende viden, som han bruger på mesterlig vis i romanen. Der er masser af underholdning og spænding, og læseren overraskes stort set hver gang han/hun vender en side. Bogens eneste og alvorlige svaghed er manglen på sammenhæng mellem de løsrevne historier.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Paul Sussman: Den skjulte oase
Forlag: Tiderne skifter
Sidetal: 496 sider
ISBN: 9788779733510