Flere nyheder

 
Litteratur
Lucy og Stephen Hawking: Gustavs kosmiske skattejagt

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Lucy og Stephen Hawking: Gustavs kosmiske skattejagt
Man. 7. dec. 2009



Med anden del af rum-eventyret om drengen Gustav og hans veninde Annie, skrevet af den verdensberømte forsker Stephen Hawking, kommer vi med på rejse i rummet ud for at finde liv og samtidig redde jorden. En god højtlæsningsbog, der blander fiktion og fakta til nysgerrige børn og voksne fra 9 år.

I Gustavs kosmiske skattejagt er den modige Annie og den helt almindelige Gustav igen i færd med at udforske videnskabens store mysterier. Denne gang skal børnene med hjælp fra den nørdede dreng Emmett være jordens livreddere. Annie får et spor, som består af piktogrammer. Sporet lyder: "Tag til Mars og red Homer, for ellers vil der ske noget forfærdeligt med jorden". Homer er en robot, som Annies far, videnskabsmanden Erik, har hjulpet med at sende til Mars.

Supercomputeren Cosmos bliver fundet frem fra sit skjul, og børnene får den delvist repareret. Det eneste problem er, at computeren kun bliver gradvist opgraderet, og ender derfor som en urimelig teenager. Dette er en meget underholdende detalje, i hvert fald for den voksne læser.

Med udgangspunkt i Global Space Agency i Florida går turen via Mars over Saturns måne Titan til stjernesystemerne Alpha Centauri og 55 Cancri for at følge de mystiske tegn i Operation Fremmed Livsform. For der må være nogle andre derude: "Hvis der ikke er andre derude, er vi super specielle, og meget alene".

Kampen for at redde jorden foregår ikke kun i det kosmiske rum. Også på jorden kæmper Gustavs forældre som øko-krigere, for at gøre opmærksom på, hvordan klimaændringer påvirker nogle af jordens sårbare økosystemer. Kampen om at redde jorden udfolder sig således på mange måder.

Bogen er fantastisk spændende, men også en udfordrende blanding af fiktion og fakta. De videnskabelige informationer bliver serveret i overskuelige faktabokse, indlæg og billeder. Det faglige niveau er meget højt, men formidles på en pædagogisk måde. Det kan dog ikke undgås, at der opstår enkelte forståelsesmæssige udfordringer, når emner som binære koder, Drakes ligning, guldlok-zonen og andre stjernesystemer er i spil. De videnskabelige dele kræver stor koncentration, og ord som variable, proportionel, galaktocentrisk og interstellar er næppe en del af vokabulariet hos mange børn. Det kræver en vis baggrundsviden og et højt abstraktionsniveau. Den danske bogudgave har valgt at angive målgruppen til 7-12 år. Denne anmelder mener dog, at aldersgruppen burde være sat lidt højere.

Det er prisværdigt, at den verdensberømte forsker, fysiker og matematiker Stephen Hawking vælger at skrive en bog til børn, hvor han forsøger at formidle et yderst svært stof til en yngre målgruppe. Bogen er absolut værd at læse både for den gode fortælling, de mange informationer, billeder og den store kærlighed til videnskaben og rummet, som den sprudler af. Derfor får bogen 5 ud af 6 stjerner.

Flere informationer (på engelsk) kan findes på www.georgessecretkey.com, der især har mange gode link til yderligere informationer om rummet.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Forfattere: Lucy og Stephen Hawking
Forlag: Gyldendal
Sider: 300
ISBN: 9-788702-077209