Flere nyheder

 
Litteratur
Simon Montefiore: Sasjenka

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Simon Montefiore: Sasjenka
Man. 14. dec. 2009



Her kommer historiemastodonten Montefiores første skønlitterære udgivelse. Og sikke en bog at hamre i bordet! Her er den historiske kontekst virkelig sat i relief i forhold til den menneskelige tragedie. Man ser den sublime historie om Sasjenka gennem prismet Sovjetunionen - denne altødelæggende kraft. Denne bog bør læses i en fart!

Rusland er lige så afskyvækkende, som det er fascinerende. Simon Montefiore viser evner som skønlitterær forfatter - omend han tidligere har vist sine kvaliteter som formidler, ikke mindst med mammutbøgerne Stalin: den røde zar og Unge Stalin.

Romanen Sasjenka falder i tre skelsættende dele: 1916, 1939 og 1994. Der er altså tale om optakten til oktoberrevolutionen, hvor Lenin og co. tager magten, mens 1. verdenskrig raser i kulissen, dernæst stalintidens terror og optakt til 2. verdenskrig, for så at ende i tiden efter Sovjetunionens fald.

Pigen Sasjenka er på alle måder en overklassepige, hvis mor desuden har sine hyrdetimer med zarinaens mytiske profet, Rasputin. Hun bliver imidlertid fascineret af bolsjevikkerne og deres kommunisme og indtræder i partiet via sin onkel.

Sasjenkas familie falder fra samfundets øverste tinde til dets dyb, og hun må give afkald på sin far - moren dør. Næste gang vi møder Sasjenka, er hun gift med Vanja og har to børn. Livet leves bekymringsløst i den luksuriøse datja, og Stalin hører til familiens venner. Dog aner Sasjenka konturerne af tjekaens (det hemmelige politis) grusomme virke, og det hører nærmere til reglen end undtagelsen, at venner og bekendte forsvinder sporløst i magtapparatets labyrintiske strukturer. Pludselig rammer mistanken Sasjenka og hendes mand, der nu anklages. De mister alt. Så stopper Montefiore sin historie. Her indtræder genistregen i bogen; hvad nu? Sasjenka efterlades i hænderne på bødlerne.

Den sidste tredjedel af romanen er absolut den bedste. Hold da op, hvor bliver man i den grad revet med! Vi møder nu den ukendte Katinka, der hyres af den ligeledes ukendte kvinde Rosa. Sovjettiden er ovre; nu er det de nyrige og oligarkerne, der sætter dagsordenen. Fortiden bevares bedst gemt i de utallige arkiver, som det nærmest er umuligt at få adgang til. Katinka skal efterforske Rosas historie, og nu begynder trådene at samles, og konturerne til den forsvundne Sasjenka tegnes atter op. Hvad skete der med hende? Hvad med hendes børn? Her skal ikke røbes meget mere, idet Montefiore på bedste vis skaber en så dynamisk suspense, at man bogstaveligt talt kaster sig igennem de sidste 150 sider.

Her er tale om en bog i særklasse, hvor den garvede historiker virkelig får gravet en historie frem, der på alle måder kan trumfe enhver af de for tiden så populære krimier. Denne bog burde vælte markedet for underholdningsbøger. Intet mindre.

Køb eller bestil bogen på saxo.com.

Simon Montefiore: Sasjenka
Forlag: Borgen
Sideantal: 562

ISBN: 9788721033330