Flere nyheder

 
Litteratur
Skræmmehistorier skraber bunden

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Skræmmehistorier skraber bunden
Tor. 4. feb. 2010



Nogle gange læser man en bog og undrer sig over, hvorfor den dog er skrevet. " Vand, tis, blod og maskiner" er en sådan bog. Det er en højtlæsningsbog med ulykkesfortællinger for børn. Alle de forfærdelige ting børn kan være lige ved at komme galt af sted med, når de ikke hører efter deres forældre.

I alt indeholder bogen 20 enkelthistorier af hver ca. en side om en navnløs dreng, som ikke nødvendigvis er den samme i alle historierne, og hans familie. Vi hører om de mange ulykker drengen kommer ud for, er lige ved at komme ud for eller er indblandet i - nærdødsoplevelser i hestehuller under badning, en høfork tværs gennem foden, en besvimet høne, ild på køkkenbordet og vand på stuegulvet. Mange af historierne foregår på landet eller i landlige omgivelser, for eksempel bliver han sparket i hovedet af en stud og mast af kvier.

Fortællingerne minder om skræmmehistorier, fortalt uden nogen egentlig morale eller indlevelse. Alle historierne begynder med "Der var dengang, ..". De er skrevet observerende, men formår ikke rigtigt at komme ind under huden på læseren, selv ikke hvor drengen ender i et hestehul, da han går for langt ud under en badetur, sproget er simpelthen for monotont:

"Drengen stak tæerne ud, men kunne ikke nå bunden. Han sank dybere, vandet over hans hoved blinkede, men han kunne ikke komme op og få luft. Han slugte vand og gik i panik, fægtede med arme og ben. Og lige som han troede, at nu ville han drukne, at han aldrig mere skulle se sin mor og far, fik han fodfæste."

Til hver historie er der en tegning. De er ikke særligt godt udformede. Dramatiske, jo - men hverken detaljerede, fængende eller egnet til en børnebog. Drengens udtryk er skræmmende, han ligner et lig på flere af illustrationerne, hvilket er med til at øge historiernes ubehag.

Det landlige miljø og sprogbrug kan være interessant for den voksne læser, men langt de fleste børn i dag har ikke forudsætninger for at forstå et ord som f.eks. "ajlekule". De mærkelige ord defineres ikke videre og gør derfor fortællingerne svært tilgængelige for børn.

For første gang er jeg nødt til at give en bog 1/2 stjerne. Den kan absolut ikke anbefales - og slet ikke til børn. Målgruppen - de 5-9 årige - er helt skudt ved siden af. Titlen kan måske få nogle til at tage bogen ned fra hylden og med hjem, men det er også det eneste fascinerende ved den. Der er helt sikkert grobund for mange mareridt hos de børn, der stifter bekendtskab med bogen. Mareridt fordi, historierne er revet ud af sammenhæng, og der ikke efterfølgende gives en morale eller opfølgning. Tør drengen, der er lige ved at drukne, nogensinde bade igen? Har han lært altid at have en voksen med sig? Hvorfor gjorde han det overhovedet? Alle disse efterrationaliseringer, der i fortællinger for børn er nødvendige for forståelsen, mangler. Det er måske ulykkeshistorier om børn, men det er absolut ikke fortællinger for børn.

Køb eller bestil bogen på saxo.com.

Forfatter: Hans Otto Jørgensen
Titel: Vand, blod, tis og maskiner. Ulykkeshistorier for børn.
Illustrationer: Maria Wandel
Forlag: Gyldendal
Sider: 45
ISBN: 9-788702-079814