Flere nyheder

 
Litteratur
En konstrueret kærlighedshistorie

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
En konstrueret kærlighedshistorie
Fre. 5. feb. 2010

Kamilla Hega Holsts debutroman giver en barsk og rå, men hudløst ærlig, beskrivelse af en ung kvinde, der ikke helt kan magte sit liv. Hendes nyfødte søn fylder hende med frygt og uudtalt had, fordi hun ikke forstår ham. Hun har svært ved at komme uden for døren, og livet er en alt for stor mundfuld.

Hovedpersonen Laura har en familiemæssig baggrund med en far, der forsvandt under en svømmetur, da hun var barn, og en svært overvægtig, fordrukken og ustabil mor.
Hendes mand Jan er et selvcentreret og fraværende skvat, der lukker sig inde (eller bliver låst inde) på sit arbejdsværelse. For Laura virker det, som om der ingen vej er videre eller ud af dette liv.

Ind på scenen kaster forfatteren overboen Orla, som Laura i starten har et mærkeligt hadfyldt forhold til. Alligevel drages hun imod ham - følger hans skridt på gulvet, og gør alt for at genere ham. Han er en gammel, tørlagt alkoholiker, som passer sin meget syge kone. Hans lejlighed og hans person står i stærk kontrast til Lauras liv og lejlighed, ligesom hans omsorg over for sin kone er helt modsat den manglende omsorg, Laura oplever og har oplevet i sit liv. Han har rejst i store dele af verden, og Laura har aldrig været længere væk end Tyskland. Kontakten mellem de to bliver erotisk netop på grund af kontrasterne og deres basale behov for det, de ikke selv har.

Det er ikke, som man skulle tro ud fra den lidt trivielle titel, "kærlighed" historien handler om, men snarere manglen på kærlighed, og frygten for at leve livet, samt de familiemæssige mønstre man kan sidde fast i. Laura lever livet på randen af sammenbrud uden nogen udvej.

Der er absolut ikke noget sødsuppe over fortællingen, men derimod barsk, uforstilt realisme. - I visse situationer næsten for ekstremt til at være realistisk. Den eneste kærlighedshistorie, der måske kan anes, er den spirende kærlighed mellem mor og søn. Det er ikke en umiddelbar kærlighed, men en kærlighed, der langsomt indfinder sig. Og alligevel virker den ikke ægte - sønnen Nagel er blot en redningsplanke for Laura, ligesom hun som barn var en redningsplanke for sin mor. Er det kærlighed?

Historien er lidt for fortænkt og opstillet - det flyder ikke frit. Selvom bogen byder på nogle smukke metaforer, som den gule plasticpose, der flyver rundt foran vinduet i både begyndelsen og hen mod slutningen. Og selvom der helt sikkert er nogle interessante menneskelige konstellationer, så bliver det hele ligesom lidt for kunstigt. Der er simpelthen for mange opstillede paralleller og kontrastkarakterer. Der mangler sjæl og forståelse i historien, men som debutant kan Kamilla Hega Holst være interessant at følge. Med denne debut udi voksenromanen har hun i hvert fald bevist, at hun kan skrive en rå historie.

Køb eller bestil bogen på saxo.com.

Kamilla Hega Holst: En kærlighedshistorie
Forlag: Samleren
Sider: 174
Udgivet: 04-02-2010
ISBN: 9-788763-812610