Flere nyheder

 
Litteratur
Erindringer fra Blåtårn

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Erindringer fra Blåtårn
Tir. 16. feb. 2010

I 22 år sad Leonora Christina spærret inde i Blåtårn på Københavns Slot. "Jammers Minde" er hendes erindringer fra denne tid, der blev en prøve på tro og styrke. En kongedatters overlevelseskamp blandt pis og lort, lus og lopper, bøvede slotsfogeder og gemene kammerpiger. Værket er nu tilgængeligt på nudansk i Line Kroghs bearbejdelse.

Leonora Christina levede et stormombrust liv. Udgangspunktet var en tvetydig status som halvofficiel kongedatter, idet Christian IV's ægteskab med Kirsten Munk aldrig helt blev anerkendt. Dog var tvetydigheden ikke større, end at Leonora Christina fik sin fars opbakning og måske endda var hans yndlingsdatter. Det betød selvsagt indlemmelse i de finere kredse og en solid dannelse. Det, der for alvor fik det til at blæse omkring Leonora Christina, var ægteskabet med Corfitz Ulfeldt, en mand der forstod at skaffe sig penge og magt, men også fjender. En slags renæssancens Stein Bagger.

Sammen levede de to et liv i sus og dus. De havde deres gang overalt i Europas kongehuse, men oplevede også svære tider sammen. Den bedrøvelige kulmination blev Leonora Christinas indsættelse i Blåtårn og Corfitz Ulfeldts henrettelse in absentia.

Alt, hvad der går forud for fængselsopholdet, beretter Line Krogh om i det spændende og velskrevne indledningskapitel. Selve Jammers Minde består af en fortale og en hoveddel, hvor de 22 år i Blåtårn fortælles kronologisk med hovedvægt på de 11 første. I fortalen henvender Leonora Christina sig til sine børn. Dels for at bedyre sin uskyld, dels for at prise Gud. Gud gav hende et kors at bære, men han bar i den tungeste ende, som hun flere steder skriver.

Værket fremstår som en dagbog, selv om store dele er skrevet i tilbageblik efter løsladelsen i 1685. Dagbogsformen gør, at der ikke er tale om en gennemkomponeret, plotbaseret fortælling. Hun skriver om stort og småt: stanken i fangehullet, fornedrelsen, ydmygelsen og uvisheden. Vi hører om den kraft, der fik hende til at stå det hele igennem: Den - for mange i dag - nærmest uforståelige evne til at acceptere lidelsens vilkår og overlade sin skæbne i Guds hænder. "Min nåde er dig nok, for min kraft fuldkommes i skrøbelighed," som hun citerer fra Biblen.

Som historisk dokument er Jammers Minde yderst interessant. Det er et unikt indblik i 1600-tallets tankegang. Dertil kommer, at Leonora Christina har et godt sprog og et fint blik for detaljen. De ofte ret tragikomiske begivenheder og den fantastiske formidling af stemingen i fangetårnet gør meget for at opveje en til tider lidt opremsende stil, hvor visse tildragelser lader til at blive nævnt udelukkende, fordi de er sket.

Line Kroghs forvandling til nudansk forekommer helt lydefri. Sproget flyder, uden at det hindrer læseren i at sætte sig næsten 350 år tilbage i tiden. Som Krogh skriver i forordet, er der ikke meget ved at have et værk med i en kulturkanon, hvis det er skrevet i et sprog, de færreste kan læse. Derfor er der bare tilbage at hilse den nye bearbejdelse af Jammers Minde velkommen.

Køb eller bestil bogen på saxo.com.

Leonora Christina: Jammers Minde (bearbejdet af Line Krogh)
Gyldendal, 336 sider
Udgivelsesdato: 30.01.2010
ISBN: 9-788702-079708