Flere nyheder

 
Litteratur
Familiefortælling fra Midtvesten

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Familiefortælling fra Midtvesten
Ons. 3. mar. 2010

Amerikanske Marilynne Robinsons nye prisvindende roman er en særegen fortælling. Hjemmet med den syge far er centrum for den elegiske tone af tabt og mistet familie, der trækker sine spor tilbage i tiden. Her er troen på Gud så fundamental, at den har det med at tilsidesætte individuelle behov og følelser. Flot roman, der fortjener mange læsere.

Styrken i Marilynne Robinsons Hjemme er uden tvivl den konsekvent fremadskridende fortælling, der nådesløst afdækker fortidens motiver og følelser. Først og fremmest er det en fortælling om den syge præst og fader, Robert Boughton, der er dødende. Hans datter og vildfarne søn tager hjem til barndomshjemmet for at passe ham, og med rolig elegance oprulles familiens historie. Glory, den gode datter, forsøger at holde hele rammen på plads; hun laver mad, gør rent og vasker faderen. Den alkoholiserede Jack, der ikke har været hjemme i hen ved 20 år, forsøger at redde sig selv og stumperne af sin barndom i forholdet til faderen. Det er både smerteligt og kejtet at være vidne til. Det springende punkt er familiens presbyterianske tilgang til den kristne tro. Denne tro gennemsyrer alt lige fra daglige vaner til måden at opfatte verden på. Familiens ven, John Ames, sørger for at troen, dette livsnødvendige credo, opretholdes. Robinson udvider perspektivet en smule, idet hun lader raceurolighederne i samfundet være en konflikt mellem Jack og Robert.

Uden nogen egentlig kapitelinddeling skrider fortællingen frem, og man fornemmer hurtigt, at denne bog skal læses i store bidder ad gangen, ellers mistes den detaljerigdom, der sluttelig udgør det samlede hele. Robinson mestrer til fulde det diskrete og næsten tildækkede sprog, der gør hende i stand til at skabe så god en roman, som Hjemme er. Det tager tid at komme ind i fortællingen, men når det sker, begynder en langsom og melankolsk anekdote om familien, kærligheden og troen som det centrale i menneskets liv.

Hjemme rummer mange teologiske diskussioner, som bidrager til at forstå romanens karakterer. Kirken og kirkesamfundet er virkelig nærværende, og på trods af at romanen foregår i Gilead, Iowa, i 1956, er den i høj grad sigende om den tid, vi lever i. Ikke mindst den splittede familie, der forsøger at stå som bolværk mod alt ondt, men som man samtidig også nødvendigvis må flygte eller tage afstand fra. Når Robinson beskriver den varme sommertid, hvor handlingen udspiller sig, og giver sig tid til at beskrive Jacks arbejde med at reparere en bil, luge haven, plante blomster, Glorys arbejde med at holde det hele kørende i kraft af de huslige gøremål, ja, så fornemmer man tydeligt livet som det leves; og den efterfølgende samtale omkring middagsbordet afslutter en dags slid og tanker.
Den eneste indvending er, at det hele til tider antager en for patetisk tone. De svære følelser beskrives så himmelråbende svære, at nerven rent ud sagt svækkes. Det ses eksempelvis i beskrivelsen af Jacks selvmordsforsøg. Dog - dette skal ikke stå i vejen for en anbefaling af bogen.

Køb eller bestil bogen på saxo.com.

Marilynne Robinson: Hjemme
Gyldendal, 352 sider
ISBN: 978-87-02-07831-2
Udkommer 3. marts 2010