Flere nyheder

 
Litteratur
Handlingen halter i ny roman

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Handlingen halter i ny roman
Fre. 5. mar. 2010






Peter Carey har skrevet en ny roman om en 7-årig dreng, der bliver fanget i slipstrømmen af 1960ernes og 70ernes protestbevægelse. Sammen med den unge kvinde Dial, som har et desperat behov for kærlighed og anerkendelse, ender drengen dybt ind i den australske ødemark, hvor han oplever hippiekulturen på nært hold. Bogen leverer et fangende sprog og et interessant tidsbillede men en ufuldendt handling.

Hovedpersonerne i bogen er en ung kvinde med øgenavnet Dial og drengen Che. Ches forældre er radikale, politiske studenteraktivister på den amerikanske østkyst i den Harvard-baserede gruppe SDS (Studenter for et Demokratisk Samfund). Som helt lille blev Che fjernet fra sin mor, efter hun under en studenterprotest smed ham ud foran en bil. Siden har han boet hos sin velhavende, excentriske bedstemor i New York på Manhattans Upper East Side og i en hytte ved en sø ude på landet i staten New York. Her har han haft en isoleret, men også privilegeret opvækst præget af kærlighed. Han har aldrig mødt sin far og har kun svage erindringer om sin mor.

Bedstemoderen nægter at fortælle ham noget, og al TV er bandlyst af frygt for, at han skal kende sandheden om sine forældre. En smule af sandheden får Che ud af sin barnepige, og ud af brudstykkerne skaber hans sine egne forestillinger og håb.

Da kvinden Dial en dag dukker op, er han overbevist om, at hun er hans mor, der skal tage ham med hen for også at lade ham møde sin far. Men Dial er blot et bud, der skal bringe ham til hans mor, for at genforene dem for et par timer. Et par timer udvikler sig meget hurtigt til meget mere, og i en hektisk flugt ender Che og Dial i Australiens ødemark i et hippiesamfund i Queensland.

Der er fart over feltet i bogens første del, og som læser forsøger man at følge med i det hæsblæsende tempo og kæmper for at forstå, hvorfor tingene sker. Beskrivelsen af den australske ødemarks hippiekultur er bogens absolutte force. Stemningsbeskrivelserne er kreative og levende. Dertil er personerne, såsom den småkriminelle og paranoide Trevor, der har det bedst i sin have uden tøj på, opfindsomt beskrevet.

Sproget er stærkt og beskrivelserne stedvist fascinerende og poetiske, men selve handlingen halter. Det indledende hektiske tempo afløses af anden halvdels stillestående sump, der fører over i en uforløst slutning. I den anden halvdel kommer læseren tættere på hovedpersonernes følelsesliv og de på hinanden. Alligevel forbliver karaktererne og deres handlingsmotiver uklare. Man kommer aldrig rigtigt ind under huden på dem. Det er et mysterium, hvorfor Dial tager den 7-årige dreng med om på den anden side af jorden, og hvorfor hun ikke bringer ham tilbage til bedstemoderen. Dials baggrund giver kun en del af forklaringen. Ches længsel efter sin mor og ønsket om at møde sin far er hans drivkraft, men da han finder ud af sandheden, sætter det ham så fri, eller sidder han fast i sine forestillinger?

Køb eller bestil bogen på saxo.com.

Forfatter: Peter Carey
Titel: Den illegale
Forlag: Gyldendal
Sider: 288
ISBN: 9788763811248