Flere nyheder

 
Teater
Turning torsos i Dansehallerne

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Turning torsos i Dansehallerne
Man. 15. mar. 2010

I en grotesk sammenblanding af dans, teater, lyd og elektronisk musik behandler forestillingen "Archeopteryx X" menneskets fascination af det at kunne flyve. På trods af en række velfungerende elementer synes blandingsforholdet i denne provokerende potpourri dog ikke helt harmonisk. (Foto: Kåre Viemose)

Ude i de gamle haller ved Carlsberg er scenen mørk og neutral. Bag det tynde forhæng anes Det Jyske Ensemble. I forgrunden ligger en håbefuld ballerina. Ind træder en mand iført pilotjakke. Ganske langsomt hejser han hende op. Men hvor meget hun end forsøger, bliver den luftige ballet aldrig særlig yndefuld, men nærmere tung og kluntet. "Sagen er i al sin enkelthed, at mennesket, i forhold til sin muskelmasse, er alt for tungt", som overteksten gang på gang fortæller os; en pointe der understreges af de trænede muskuløse kroppe, som bitterligt forsøger at opnå den eftertragtede lethed. Oboisten går hovedrystende sin vej. Det her vil aldrig lykkes.

I forsøget på at tilpasse sig det fremmede element, luften, eksperimenterer danserne, Kasper Daugaard Poulsen og Lisbeth Sonne Andersen, med det kropslige udtryk og stiller spørgsmålstegn ved, hvor meget man kan fjerne og stadig have et menneske. I et grotesk tableau danser deres torsoer, og man føler sig hensat til et næsten Kvium'sk univers, indtil komikken tager over, mens danserne febrilsk basker med deres ikke-eksisterende arme.

Gennem Niels Rønsholdts komposition udtrykker Det Jyske Ensemble på en gang beslutsomhed og sørgmodighed, hvilket understøtter den til tider anspændte og hektiske atmosfære på scenen, når bestræbelsen på at flyve mislykkes. Dette illustreres på både smuk og uhyggelig vis, da Sonne træder ind på scenen med en svane i favnen, - symbolet på det, hun ønsker at være. Hendes kærlige, fascinerede strøg over svanens fjer afløses imidlertid af en sammenbidt og bitter plukken, indtil begæret til sidst får overtaget.

Tableauerne fungerer rigtig godt, men selvom de alle berører drømmen om at flyve, så peger de i lidt forskellige retninger. Man forsøger for mange ting på én gang, og det medfører, at nogle temaer ikke udforskes til bunds, og det er synd. Alligevel giver Archeopteryx X masser af stof til eftertanke, og man går provokeret, underholdt og forundret derfra.

Det Jyske Ensemble - Archeopteryx X
Forestillingen spiller i Dansehallerne frem til 20. marts, hvorefter den turnerer rundt i landet.
Se spilletider