Flere nyheder

 
Litteratur
Gråtonede poetiske billeder

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Gråtonede poetiske billeder
Man. 22. mar. 2010

Enki Bilal er med "Animal'z" tilbage med en tegneserie om verden, som den vil se ud i den nærmeste fremtid. Vanen tro - fristes man til sige - er intet forandret til det bedre; tværtimod er mennesket både i kamp med sig selv og naturen for at overleve. Bilals magiske og gråtonede poetiske billeder er en æstetisk nydelse, der forsætter hans tendentiøse streg.

Enki Bilal, der i sin tid blev spottet af Asterix- og Lucky Luke-tegneren René Goscinny, er med sine østeuropæiske rødder kendetegnet ved sine øde landskaber og sit nøgne formsprog. Typisk er det menneskets kamp mod den eller de totalitære magter, det være sig staten eller mere nøgternt de magtmennesker, der reelt har magten i samfundet, som er i centrum for tegnerens fortællinger. Og her må de østeuropæiske rødder, trods det at Bilal siden barndommen har boet i Frankrig, siges at danne bagkatalog for de utallige totalitære referencer han udstyrer sine værker med. Tegneseriealbummet Jagten, der blev til i et samarbejde med Pierre Christin, er et udsøgt eksempel på den politiske voksentegneserie, der med poetiske billeder skildrer den benhårde kommunisme og et smerteligt tab af kærlighed.

Hvor er Bilal så henne anno 2010? Ja, med albummet Animal'z er verdens sårbare klima blevet udfordret af mennesket. Hvilket må siges, at være helt i tråd med den nutidige politiske agenda. Verden har været udsat for en begivenhed, der refereres til som Raserianfaldet. Altså en altomfattende klimatisk uorden. Så har vi den ydre ramme på plads. De personer vi møder, er alle i kamp for overlevelse. Undervejs møder de så hinanden. På den måde samles de fragmenterede perspektiver under en samlet fortælling: Den magiske rytter, der søger den definitive duel og kun udtrykker sig i korte sætninger, helst citater, samler Louise, der er en hybrid mellem menneske og delfin, op, og sammen rejser de af sted gennem vinterlandskabet. Den ensomme kaptajn Lester Outside møder hybriden Frank Bacon. De to slår sig sammen med Ferdinand Owles (hvis ene fod er en finne), dennes kone Ana og datter Kim. De forskellige personer finder sammen i en fælles rejse mod den såkaldte Oase, hvor mennesket er ved at tilrettelægge livet efter de nye omstændigheder. Det viser sig dog også, at flere af personerne har en fælles fortid, og sporene trækkes på den måde også tilbage i tiden, hvor verden endnu ikke var gået af lave.

Bilal er altid værd at læse. Med dette album er han tilbage på omdrejningshøjde med den bedste inden for genren. Albummet er ud over de fantastiske billeder også layoutmæssigt en nydelse at sidde med i hånden. Det er en vidunderlig oplevelse at læse om verdens undergang a la Bilal.

Forfatter: Enki Bilal
Titel: Animal'z
Forlag: Faraos Cigarer 2009
Sider: 100
ISBN: 978-87-91976-48-3