Flere nyheder

 
Litteratur
Ørkeneventyr for børn

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Ørkeneventyr for børn
Tir. 23. mar. 2010

Oscar K står for teksten og Antonieta Medeiros for illustrationerne i denne skægge børnebog fra forlaget Høst & Søn. Fortællingen er henlagt til en mellemøstlig ørken og emmer af orientalske attributter. Virkemidlerne er enkle i både tekst og billede. Resultatet er et lille eventyr, der underholder børn og voksne.

Sheik Benni bor ude i ørkenen med sine talrige koner og kameler og sønnen Ben Benni. Da sønnen har fødselsdag, forærer sheiken ham en kamel. Han formaner ham til at træne flittigt, så han kan vinde over alle de andre sheiksønner i det store kamelvæddeløb. Ben Benni bliver meget glad for sin kamel, men han tager ikke træningen videre seriøst. Hellere vil han spankulere omkring i ørkenen, gå i basaren eller lytte til historier på Dødens Plads. Da dagen kommer for den store konkurrence, er kamelens muskler derfor ikke helt klar til hurtigløb. Den kigger lidt forlegent på manden med startpistolen, men så gør Ben Bennis far noget, der får den til at piske ud over ørkensandet.

Oscar K har skruet et godt lille eventyr sammen. Det er på klassisk vis bygget op om en enkelt, afgørende prøve. Faderens konkurrencementalitet stilles over for sønnens drømmernatur. Hvordan vil det gå? Den klassiske eventyrfortælling har et moderne glimt i øjet. Der er et vist element af humor, f.eks. når det gælder sheikens vinderkneb i væddeløbet. En fræk variant af guleroden, der sætter skub i æslet. Humoren har hele tiden både adressat til barnet og til dets voksne oplæser. Der spilles eksempelvis på typiske forestillinger om arabisk kultur og på effekten af anabolske steroider. Visse ting vil nok kræve en forklaring ..., eller måske er det sjovere, hvis børnene danner deres egne årsagssammenhænge.

Antonieta Medeiros' illustrationer gør meget for historien. Enkle streger, der giver associationer til billedbibler for børn tilsat et stænk af tegneserieunivers. Figurerne træder frem på uspecificerede hvide, gule eller blå baggrunde. Sheiken ser meget sheikagtig ud, hans koner optræder som en identitetsløs masse af burkaklædte kvinder. Sheiksønnerne med Ben Benni i spidsen ligner derimod i påfaldende grad en flok danske drenge. Men de har kameler i stedet for knallerter og kjortler i stedet for jeans. Bogens to nattebilleder er særligt forunderlige. På det første ser man de vågne kameler stå som fosforecerende silhouetter i ørkennatten, mens menneskene sover i deres telte. På det sidste sidder Ben Benni og hans kamel om aftenen og kigger ud over ørkenen efter et hårdt kamelvæddeløb.

Alt i alt en fin bog med gode tegninger. Historiens kontante og ligefremme stil vil sandsynligvis virke befordrende for læserens lyst til at reflektere over forskelle og ligheder mellem det saudiske og det danske. Man kan dog næppe tale om nogen uforglemmelig børnebogsoplevelse, men en sjov og krydret lille sag, det er det!

Køb eller bestil bogen på saxo.com.

Oscar K. og Antonieta Medeiros: Det store kamelvæddeløb
Høst & Søn, 28 sider
Udgivelsesdato: 05.03.2010
ISBN: 978-87-63-813457