Flere nyheder

 
Litteratur
En lille perle fra Bulgakov

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
En lille perle fra Bulgakov
Fre. 26. mar. 2010

Kiev efter oktoberrevolutionen 1917; nærmere betegnet vinteren 1918-19. Tumult og kaos er dagsordenen, i hvilket mennesket må overleve på bedste vis. Samtidig er kampen mellem de Røde og Hvide i fuld gang, og det er vanskeligt at sige, hvem der trækker det længste strå. Bulgakov mestrer den særegne fortælling, og bogen er en lille perle.

Mikhael Bulgakov er uden tvivl bedst kendt for romanen Mesteren og Margarita. Og det med rette. Men den foreliggende udgivelse er bestemt også en helt lille perle. Bulgakovs liv synes på mange måder vævet sammen med diktatoren Stalin. I Den hvide garde befinder vi os i tiden efter 1. verdenskrig. Rusland, der her stod på overgangen til at blive til USSR, havde allerede et par reformforsøg på systemskifte på samvittigheden. I 1905 var forsøget løbet ud i sandet, og i starten af 1917 blev en revolution i første omgang afværget, men så kom Lenin & co. til magten i oktober. I kølvandet på denne revolution, der effektivt satte en stopper for zarstyrets dominans og eksistens, fulgte en regulær borgerkrig mellem de røde (bolsjevikkerne) og de hvide (menschevikkerne).

Med udsigt fra byen Kiev, Ruslands vugge, beskriver Bulgakov de tre søskende Jelena, Aleksej og Nikolka Turbins liv i denne periode. Deres mor er netop død, og hele den verden af i går, som de selv er en del af og forankret i, er således ved at forsvinde sporløst i krigens og tilværelsens elendighed. Husk på, at samtidig med denne interne krig var Rusland altså også involveret i 1. verdenskrig - dog ikke med samme effekt som i 2. verdenskrig under kammerat Stalin. Vi følger de tre søskende, og igennem dem møder vi andre menneskeskikkelser. Det er en af romanens særlige udtryk, at den samler så mange ansigter under en bestemt historisk begivenhed. I kulissen, ganske vist kun på et konspiratorisk rygteplan, lurer oprørslederen Petljúra i spidsen for den røde hær. Man møder ham aldrig, men der er hele tiden et rygte om hans position; han forhandler i Berlin, han er i Paris, han har lige været i en sidegade osv. Uden tvivl en pointe fra Bulgakovs side.

Bogen er præsenteret i meget flotte klæder, og det har øjensynligt været forlagets og oversætterens intension at præsentere den på en udsøgt måde for den danske læser. Noteapparatet kan i første omgang virke en smule overdrevent, og undervejs ledes man af mange sideveje for at inddæmme den kontekstuelle referenceramme, men er man ikke hjemme i Ruslands og Bulgakovs historie og biografi, ja, så er der altså rig mulighed for at læse op på disse i noterne. Bogen er på alle måder charmerende, og den fortjener sin plads i det danske bibliotek af russiske værker.

Køb eller bestil bogen på saxo.com.

Mikhael Bulgakov: Den Hvide Garde.
Hovedland, 420 sider
ISBN: 978-87-7070-092-4
Er udkommet