Flere nyheder

 
Litteratur
Krig, kærlighed og vinavl

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Krig, kærlighed og vinavl
Tir. 13. apr. 2010

Den store, amerikanske succesforfatter Noah Gordon har skrevet en vellykket og underholdende roman om kærligheden til vinavl. I slutningen af 1800-tallet får hovedpersonen Josep med hårdt slid og stor lidenskab arbejdet sig op fra ingenting og får - ved hjælp af sin passion for vin og mod på livet - etableret sig som vinbonde i Catalonien.

Det var med en vis nervøsitet, jeg begyndte på Noah Gordons nyeste roman. Hvordan bevæger man sig fra store succesromaner som Helbrederen og Shamanen frem til en ny roman mange år senere, der slet ikke foregår i et univers af igler og operationer, men derimod vindyrkning?

Catalaneren foregår i slutningen af 1800-tallet i Spanien. Hovedpersonen Josep er den yngste bror i en lille familie, der dyrker vin til eddikefremstilling. Hans storebror skal arve den lille familiegård, selvom han ikke har interesse for vinavl. Josep forsøger at skaffe sig en levevej som soldat i den tredje carlistkrig, men må imidlertid flygte fra sin milits. Han flygter over den franske grænse til Languedoc, hvor han får arbejde hos en vinavler.
Da rygtet om hans fars død når ham nogle år senere, beslutter han sig for at vende hjem til Catalonien. Det bliver en lang rejse gennem Pyrenæerne, og der er mange ubekendte faktorer i hans liv. Vil han blive fanget på vej hjem? Venter hans ungdoms kærlighed stadig på ham? Og hvordan skal det gå med familiegården?
Da Josep kommer tilbage til familiens gård, venter forsømte vinmarker og et skilt med "til salg". Nu følger vi så Joseps kamp for at få sat skik på vingården og få introduceret nogle af de nye ting, han har lært af den franske vinavler. Samtidig følger vi i tilbageblik hans afrejse fra Catalonien, og langsomt afsløres det, hvorfor han måtte flygte fra carlisternes milits til Frankrig.

Catalaneren er en roman om livet og kærligheden. Den er sat i en historisk kontekst, der er med til at gøre fortællingen interessant. Med passionen for vin som omdrejningspunkt lærer vi hovedpersonen at kende og får samtidig en bid af den catalanske historie og de lokale traditioner.

En vellykket roman, om end den ikke emmer af helt samme kærlighed og indgående kendskab til vindyrkningen, som hans tidligere bøger gør om lægegerningen. Men en velskreven og underholdende roman, der med sit fint skildrede persongalleri formår at holde læseren fanget og godt underholdt. Man kan kun håbe, at Noah Gordon formår at skrive endnu et par bøger. Med sine snart 84 år er han trods alt ikke en helt ung herre længere.

Køb eller bestil bogen på saxo.com.

Noah Gordon: Catalaneren
Samleren, 368 sider
Udgivelsesdato: 14.04.2010
ISBN: 978-87-638-1337-2